Astronio
Astronio
  • 40
  • 7 215 997
  • Εγγράφηκε στις 1 Μάρ 2017
Ταξίδια στο διάστημα! Μικρά βίντεο σχετικά με την αστροφυσική και τις θετικές επιστήμες.
Ανεβαίνει περίπου ένα νέο βίντεο κάθε μήνα.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το κανάλι και τον δημιουργό του καθώς και για τρόπους επικοινωνίας εδώ: www.astronio.gr/about

Βίντεο
Το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα (ft. Διονύσης Σιμόπουλος) | Astronio Live (#3)
Το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα (ft. Διονύσης Σιμόπουλος) | Astronio Live (#3)
Πριν 26 ημέρες
Μαζί με τον κύριο Σιμόπουλο συζητούμε για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα. Κουβεντιάζουμε για την επική ιστορία του προγράμματος Apollo, για μελλοντικές αποστολές και αποικίες στη Σελήνη και για το ενδεχόμενο ανθρώπινης παρουσίας και αποικίας στον Άρη. Επίσης, αφήνουμε την (επιστημονική) φαντασία μας ελεύθερη και κάνουμε υποθέσεις για το μακρινό μέλλον ενός τεχνολογικού πολιτισμού σαν τον δικό μας. ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Ευχαριστώ από καρδιάς τον Διονύση Σιμόπουλο για την τιμή που μου έκανε αλλά και για την γιγάντια συνεισφορά του στην επικοινωνία της επιστήμης στην Ελλάδα. ------------- Σύντομο βιογραφικό του Διονύση Σιμόπουλου: Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Η καριέρα του άρχισε το 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια. Έχει συγγράψει 30 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση (όπως «Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Παράθυρο στο Σύμπαν» κλπ), 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση επί 8 χρόνια, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων επί τρεις δεκαετίες και Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society, της International Planetarium Society, της New York Academy of Sciences και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία. Στη χώρα μας το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τον τίμησε το 2018 με το ανώτατο παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα», ενώ η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα». Το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και των επιστημών του Διαστήματος». Τα τελευταία 52 χρόνια είναι παντρεμένος με την Κάρεν-Λουίζα Πήτερσον με την οποία απέκτησε μία κόρη, δύο γιους και έχουν πέντε εγγονές! ------------- Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Πηγές εικόνων και ηχητικών ντοκουμέντων: Προσωπικό αρχείο Διονύση Σιμόπουλου, NASA (Public Domain, Creative Commons 3.0 License) Εικόνα Γαιοπλασίας: Daein Ballard (Creative Commons 3.0 License) Μουσική τίτλων τέλους: Kevin Macleod - As I Figure under a Creative Commons 3.0 license (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Ποσειδώνας: Ο πλανήτης των ισχυρότερων ανέμων | Astronio (#26)
Ποσειδώνας: Ο πλανήτης των ισχυρότερων ανέμων | Astronio (#26)
Πριν μήνα
Ταξιδεύουμε στον πιο μακρινό πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, τον παγωμένο γίγαντα Ποσειδώνα. Γνωρίζουμε την ατμόσφαιρά του, τους ανέμους και τις καταιγίδες του, τον μανδύα και τους δακτυλίους του αλλά και δύο από τα φεγγάρια του, τον Τρίτωνα και τη Νησώ. ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: 0. Υπενθυμίζω ότι η αστρονομική μονάδα (AU) είναι η μέση απόσταση Γης-Ηλίου. 1. Η νέα σκοτεινή κηλίδα που ανακαλύφθηκε το 2016: www.spacetelescope.org/images/opo1622a/ 2. Συνοπτικά χαρακτηριστικά του Ποσειδώνα: www.space.com/41-neptune-the-other-blue-planet-in-our-solar-system.html 3. Οι δακτύλιοι του Ποσειδώνα: www.universetoday.com/21635/rings-of-neptune/ 4. Επισκόπηση των χαρακτηριστικών του Ποσειδώνα από τη NASA: solarsystem.nasa.gov/planets/neptune/overview/ 5. Τα φεγγάρια του Ποσειδώνα: www.space.com/22222-neptunes-moons.html 6. Είναι πιθανό να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός στον Τρίτωνα; www.space.com/17470-neptune-moon-triton-subsurface-ocean.html ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Doug Maxwell - Light Years Away under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Tower of Light - Contact under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) Ηχητικά εφέ: -space-drone by anoesj under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -underwater ambience _ by akemov under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Ανεξήγητη έκλαμψη της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία | Διαστημικά νέα (#4)
Ανεξήγητη έκλαμψη της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία | Διαστημικά νέα (#4)
Πριν 3 μήνες
Παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη υπέρυθρη έκλαμψη που έχει ανιχνευθεί ποτέ στην περιοχή της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας. Σε αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουμε στη γειτονιά της μαύρης τρύπας για να γνωρίσουμε τις πιθανές αιτίες της έκλαμψης. Περιμένω τις εντυπώσεις σας στα σχόλια! ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: 1. Η μελέτη του Tuan Do και των συναδέλφων του σχετικά με την έκλαμψη: arxiv.org/abs/1908.01777 2. Άρθρο του Universe Today για το γεγονός: www.universetoday.com/143150/milky-ways-black-hole-just-flared-growing-75-times-as-bright-for-a-few-hours/ 3. Η μελέτη για τη βαρυτική μετατόπιση προς το ερυθρό του αστέρα S2: arxiv.org/abs/1807.09409 4. Άρθρο του Nature για τον αστέρα S2: www.nature.com/articles/d41586-018-05825-3 5. Άρθρο για την προσέγγιση του νέφους G2 στη μαύρη τρύπα: aasnova.org/2017/07/24/the-story-of-a-boring-encounter-with-a-black-hole/ 6. Ο Τοξότης Α* συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα: www.astronomerstelegram.org/?read=13007 www.astronomerstelegram.org/?read=13039 7. Animation της έκλαμψης όπως καταγράφηκε από το αστεροσκοπείο Keck: grmind.info/CYhH65nE2M8rGwMWvAlVu2Acommunity?lb=UgyZeFCfv8tfpcI4Red4AaABCQ 8. Κάποιοι στα σχόλια έχουν παρερμηνεύσει την ταχύτητα του αστέρα S2 νομίζοντας ότι ξεπέρασε την ταχύτητά του φωτός. Το 2,5% της ταχύτητας του φωτός είναι πολύ μικρότερο από την ταχύτητα του φωτός μιας και λείπει το υπόλοιπο 97,5%! Με απλά λόγια, εάν η ταχύτητα του φωτός ήταν 100 km/h, τότε ο αστέρας θα πήγαινε λίγο ταχύτερα από τα 2,5 km/h. ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -The Whole Other - Incoming Transition under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Three under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Ανακαλύφθηκαν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη του Teegarden | Διαστημικά Νέα (#3)
Ανακαλύφθηκαν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη του Teegarden | Διαστημικά Νέα (#3)
Πριν 5 μήνες
Ταξιδεύουμε στο σύστημα του αστέρα του Teegarden που φαίνεται να φιλοξενεί τουλάχιστον δύο πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη του. Οι πλανήτες Teegarden b και Teegarden c είναι πιθανό να έχουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους. Περιμένω τις εντυπώσεις σας στα σχόλια! ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: 1. Η δημοσίευση για την ανακάλυψη του αστέρα του Teegarden το 2003: ui.adsabs.harvard.edu/abs/2003ApJ...589L..51T/abstract 2. Άρθρο του Space.com για την ανακάλυψη των δύο πλανητών: www.space.com/teegarden-star-two-earth-like-planets.html 3. Η δημοσίευση για την ανακάλυψη των δύο πλανητών (2019): www.aanda.org/component/article?access=doi&doi=10.1051/0004-6361/201935460 4. Η μελέτη για την κατοικησιμότητα των δύο πλανητών (2019): arxiv.org/abs/1906.07704 5. Τα χαρακτηριστικά των δύο εξωπλανητών σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Arecibo: phl.upr.edu/press-releases/teegarden 6. Η ανακάλυψη του μικρότερου εξωπλανήτη που έχει ανακαλύψει το TESS μέχρι σήμερα (L 98-59 b): www.universetoday.com/142743/the-planet-hunting-tess-discovers-its-smallest-exoplanet-to-date/ ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -The Whole Other - Incoming Transition under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Three under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Eight under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Η Ζώνη του Kuiper: Πλούτωνας και νάνοι πλανήτες | Astronio (#25)
Η Ζώνη του Kuiper: Πλούτωνας και νάνοι πλανήτες | Astronio (#25)
Πριν 5 μήνες
Ταξιδεύουμε στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος και γνωρίζουμε τη Ζώνη του Kuiper και τους νάνους πλανήτες. Επισκεπτόμαστε τον Πλούτωνα, τη Χαουμέια και τον Μακεμάκε που βρίσκονται στη ζώνη του Kuiper αλλά και την κοντινή μας Δήμητρα που βρίσκεται στη ζώνη αστεροειδών. Επίσης, γνωρίζουμε ένα ουράνιο σώμα κομβικό για την ιστορία της αστρονομίας, την Έριδα, αλλά και τους υποψήφιους νάνους πλανήτες Όρκο και Sedna. ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: 1.► Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις: 1Α. Τι είναι το "1 AU"; Είναι η αστρονομική μονάδα (astronomical unit), δηλαδή μια μονάδα απόστασης ίση με τη μέση απόσταση Γης- Ηλίου. 1Β. Πότε ανακαλύφθηκε η Έρις; Σε άλλες πηγές αναγράφεται ως ημερομηνία ανακάλυψης το έτος 2003 ενός σε άλλες το έτος 2005. Η σύγχυση αυτή υπάρχει διότι οι φωτογραφίες στις οποίες ανακαλύφθηκε η Έρις τραβήχτηκαν το 2003 αλλά η ανακάλυψή της έγινε το 2005 όταν έγινε η μελέτη των συγκεκριμένων φωτογραφιών . 1Γ. Τι είναι η κόκκινη γραμμή που περνά από το κέντρο μάζας του συστήματος Πλούτωνα-Χάροντα στο 04:30; Η κόκκινη γραμμή δείχνει την τροχιά του συστήματος αυτού γύρω από τον Ήλιο. (Στο 04:20 αυτή η γραμμή είναι πράσινη) 1Δ. Είναι πραγματικές οι ταχύτητες περιστροφής των δορυφόρων του Πλούτωνα που απεικονίζονται στο 04:37; Ο χρόνος έχει επιταχυνθεί εξίσου και για τα τέσσερα σώματα, επομένως ο σχετικός ρυθμός περιστροφής είναι πραγματικός. 1Ε. Ποια σώματα είναι πραγματικά έτσι όπως απεικονίζονται στο βίντεο; Ο Πλούτωνας και η Δήμητρα απεικονίζονται πιστά, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχουμε λάβει από τα διαστημόπλοια που τους επισκέφθηκαν. Όλοι οι άλλοι νάνοι πλανήτες αναπαριστώνται με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν τους έχουμε χαρτογραφήσει. Ο Ήλιος φαίνεται ακριβώς όπως θα φαινόταν από τη θέση αυτών των πλανητών. Στην πιο απομακρυσμένη θέση της Sedna, ο Ήλιος μοιάζει με ένα πολύ φωτεινό άστρο. 2.► Δέκα σημαντικά στοιχεία για τη ζώνη του Kuiper: solarsystem.nasa.gov/news/792/10-things-to-know-about-the-kuiper-belt/ 3.► Θα γίνει ποτέ ο Πλούτωνας κατοικήσιμος; blogs.scientificamerican.com/life-unbounded/will-pluto-be-the-last-habitable-world/ 4.► Τα χαρακτηριστικά της Έριδας: www.space.com/28379-eris-dwarf-planet.html 5.► Λίστα πιθανών νάνων πλανητών: en.wikipedia.org/wiki/List_of_possible_dwarf_planets#Likeliest_dwarf_planets ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Eight under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Το Τραγούδι του Γαλαξία (Galaxy Song cover) | Astronio Special (#4)
Το Τραγούδι του Γαλαξία (Galaxy Song cover) | Astronio Special (#4)
Πριν 7 μήνες
Γιορτάζουμε τους 100.000 συνδρομητές του καναλιού Astronio τραγουδώντας το Galaxy Song στα ελληνικά! Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους και ελάτε να τραγουδήσουμε μαζί! Μαζί μου οι The Mad Sc1ent1st και Καθημερινή Φυσική! ►Η επιστήμη πίσω από το Τραγούδι του Γαλαξία: www.astronio.gr/archives/883 ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_/ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ►Στίχοι (ελεύθερη απόδοση): Άκης Λούκας, Παύλος Καστανάς Ευχαριστώ πολύ τον Άκη Λούκα για την ανεκτίμητη βοήθειά του στους στίχους αλλά και τους καλούς μου φίλους και συνοδοιπόρους μου στην επικοινωνία της επιστήμης The Mad Sc1ent1st και Καθημερινή Φυσική για το animation και τη συμμετοχή τους στο βίντεο! ►Το κανάλι του στιχουργού Άκη Λούκα: grmind.info ►Το κανάλι του Mad Sc1ent1st: grmind.info/CsV_xDVe9DUY7xXq0rezB9g ►To κανάλι Καθημερινή Φυσική: grmind.info/CQXxfC5_Wvlx-eywB9EmaMw ------------ ★Το Τραγούδι του Γαλαξία★ Όταν η ζωή σε παίρνει από κάτω και όλα μοιάζουν δύσκολα ή μουντά κι οι άνθρωποι φέρονται ηλίθια, παράξενα ή χαζά κι αρχίζεις να ζορίζεσαι αρκετά Σκέψου πως… έχουμε για σπίτι έναν όμορφο πλανήτη που γυρνά από δύση προς ανατολή κινείται σε τροχιά, μήνες τρεις κι άλλους εννιά γύρω από τον ήλιο, της ενέργειας την πηγή Τώρα, ο ήλιος, κι όλοι εμείς κι όλα τ’ άστρα που θα δεις γιγάντια διαγράφουμε τροχιά κάπου στον Ωρίωνα του γαλαξία βραχίονα στην όμορφη αστρική μας γειτονιά Ο Γαλαξίας, αν τον δεις, αστέρια έχει διακόσια δις σκόνη και σχηματισμούς νεφών φαρδαίνει κεντρικώς - δέκα χιλιάδες έτη φωτός σε μια όμορφη εικόνα που ‘ρθε απ’ το παρελθόν Έχει σχήμα σπειροειδές, και νομίζαν μέχρι χθες μονάχος πως τραβάει το κουπί μα του Hubble τα αισθητήρια είδαν τρισεκατομμύρια σε μια αέναη του κόσμου διαστολή ...και το σύμπαν σαν μπαλόνι, διαστέλλεται, φουσκώνει προς όλες τις κατευθύνσεις διαρκώς Η ταχύτητά μεγάλη, του φωτός δε μοιάζει μ' άλλη είναι η μέγιστη που υπάρχει γενικώς Γι' αυτό απλά θυμήσου, θαύμα είναι η ζωή σου αν νιώθεις τόσο μόνος και μικρός, μα ευχήσου να έχει μείνει κάπου αλλού νοημοσύνη, εδώ δεν έχουμε άλλη δυστυχώς! ------------ •Επιμέλεια, σκηνοθεσία, τραγούδι: Παύλος Καστανάς •Software: Space Engine •Μουσική: Galaxy Song των Eric Idle και John Du Prez Τα δικαιώματα του πρωτότυπου τραγουδιού ανήκουν στην UMG και στους τραγουδοποιούς. Ακούστε το πρωτότυπο τραγούδι εδώ: grmind.info/binteo/mtmlppvV1pGtrJ0.html •Γραφικά εξωγήινου/Alien graphics: "Thanks for Watching" - grmind.info/binteo/qKypoH7RwG-bp50.html •Φωτογραφία του κέντρου του Γαλαξία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech) •Big Bang animation: NASA (Dana Berry (Skyworks Digital), Michael McClare) ------------ The rights of the "Galaxy Song" belong to UMG and songwriters Eric Idle and John Du Prez. This video is meant to serve as a means of entertainment and science communication; no copyright infringement is intended. You may listen to the original song at the channel of Monty Python: grmind.info/binteo/mtmlppvV1pGtrJ0.html ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Κβάζαρ: Τα πιο φωτεινά αντικείμενα του σύμπαντος | Astronio (#24)
Κβάζαρ: Τα πιο φωτεινά αντικείμενα του σύμπαντος | Astronio (#24)
Πριν 7 μήνες
Τι είναι τα κβάζαρ; Πώς συνδέονται με τις μαύρες τρύπες και για ποιον λόγο τα ανιχνεύουμε σε τόσο μεγάλες αποστάσεις από εμάς; Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τα φωτεινότερα αντικείμενα που έχουμε ανιχνεύσει ποτέ στο σύμπαν. ►Astrogenesis: Website: astrogenesis.gr/ Facebook: facebook.com/Astrogenesis-collection-Pantotype-161562517523703/ Instagram: instagram.com/astrogeniscollection/ ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: 1. Το τραγούδι CTA-102 των "The Byrds": grmind.info/binteo/iJWhioDOrnCGoHM.html 2. Κατηγορίες ενεργών γαλαξιακών πυρήνων: imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/active_galaxies1.html 3. Πηγή ενέργειας και απόδοση των κβάζαρ: www.teachastronomy.com/textbook/The-Expanding-Universe/The-Quasar-Power-Source/ 4. Είναι η μαύρη τρύπα που φωτογραφήσαμε στο κέντρο του γαλαξία Μ87 ένα κβάζαρ ή κάποιος ενεργός γαλαξιακός πυρήνας; Είναι ενεργός γαλαξιακός πυρήνας αλλά δεν είναι αρκετά φωτεινός ώστε να θεωρηθεί κβάζαρ. Θυμηθείτε ότι τα κβάζαρ πρέπει να ξεπερνούν σε φωτεινότητα τον μητρικό τους γαλαξία. Ο γαλαξίας Μ87 θεωρείται ραδιογαλαξίας. ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Stellarium, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Γραφικό UFO: Kanadaka - Content for Creators grmind.info/Cyu4xDFJIxZROij1VMEdALQ Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Dough Maxwell - Light Years Away under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: ο υπολογιστής των Αντικυθήρων | Astronio Special (#4)
Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: ο υπολογιστής των Αντικυθήρων | Astronio Special (#4)
Πριν 8 μήνες
Επισκέφθηκα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο και είδα από κοντά το μεσημβρινό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου που χρησίμευε στη μέτρηση της ώρας, ένα εντυπωσιακό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων - του αρχαιότερου υπολογιστή που γνωρίζουμε, και το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. Γράψτε μου στα σχόλια τι σας εντυπωσίασε περισσότερο! Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συναδέλφους μου Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο και Δημήτρη Τσιμπίδα για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση! ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ►Δημήτρης Τσιμπίδας: Facebook page: facebook.com/JimmysTsimpidas/ ►Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος: Linkedin: www.linkedin.com/in/panagiotis-evangelopoulos-kop/ ►Δείτε επίσης: 1. Για πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες και τις ώρες που το αστεροσκοπείο είναι ανοιχτό στο κοινό δείτε το παρακάτω φυλλάδιο: www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/documents/VC_monthly_program.pdf 2. Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το αστεροσκοπείο και το Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου δείτε τους παρακάτω συνδέσμους: Facebook: facebook.com/visitorcenters/ Ιστοσελίδα: www.noa.gr/ --------------------------- Σκηνοθεσία-Επιμέλεια-Μοντάζ: Παύλος Καστανάς Ξενάγηση: Δημήτρης Τσιμπίδας, Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος Μουσική: As I figure - Latinesque by Kevin Macleod under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) Source: incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100323 Artist: incompetech.com/ /
Ταξίδια στον Χωροχρόνο (ft. Δρ Γιώργος Παππάς, Δρ Κοσμάς Γαζέας) | Astronio Live (#2)
Ταξίδια στον Χωροχρόνο (ft. Δρ Γιώργος Παππάς, Δρ Κοσμάς Γαζέας) | Astronio Live (#2)
Πριν 9 μήνες
Συζητούμε για τη Θεωρία της Σχετικότητας και τις εφαρμογές της στην Αστροφυσική μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Παππά και τον Λέκτορα Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Κοσμά Γαζέα. ►Η ιστοσελίδα του Κοσμά Γαζέα: users.uoa.gr/~kgaze/ ►Η ιστοσελίδα του Γιώργου Παππά: sites.google.com/site/georgiospappasgr/home ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Ευχαριστώ πολύ τους Mad Sc1ent1st και Science Behind Music για το moderation του live chat! Δείτε επίσης: 1. Ταξιδέψτε μέσα σε μια μαύρη τρύπα μέσα από μια προσομοίωση: a. vimeo.com/8818891 b. vimeo.com/8723702 2. Πειραματική επιβεβαίωση της ειδικής σχετικότητας: math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/experiments.html 3. Η διπλή μελανή οπή OJ287: www.as.up.krakow.pl/sz/oj287.html
Η Κίνα στη "σκοτεινή πλευρά" της Σελήνης: Chang'e 4 | Διαστημικά Νέα (#2)
Η Κίνα στη "σκοτεινή πλευρά" της Σελήνης: Chang'e 4 | Διαστημικά Νέα (#2)
Πριν 10 μήνες
Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 η Κίνα κατόρθωσε να προσεδαφιστεί με επιτυχία στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης με την αποστολή Chang'e 4. Παράλληλα έκανε ένα πρωτοποριακό πείραμα βιολογίας στη Σελήνη. Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας από την αποστολή στα σχόλια! ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ►Δείτε επίσης: 1. Το πλήρες βίντεο της προσεδάφισης: grmind.info/binteo/osikl5q20HyYbXM.html 2. Απολαύστε το πρώτο πανόραμα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/The_first_panorama_from_the_far_side_of_the_moon.jpg 3. Οι πρώτες φωτογραφίες της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης από την ιστορική αποστολή Luna 3: nssdc.gsfc.nasa.gov/imgcat/html/mission_page/EM_Luna_3_page1.html 4. Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος "σκοτεινή πλευρά" ενώ φωτίζεται κανονικά από τον Ήλιο; Ο όρος αυτός αποδόθηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να τη δούμε, είναι λοιπόν μια λαϊκή ονομασία και όχι ένας κυριολεκτικός επιστημονικός όρος. Κάποιες φράσεις στη γλώσσα μας έχουν κυριολεκτική ετυμολογία ενώ κάποιες είναι μεταφορικές κι έχουν ιστορική αξία. Εδώ συμβαίνει το δεύτερο. Όπως εξάλλου συμβαίνει με αμέτρητες ονομασίες, όπως είναι ο "Ειρηνικός ωκεανός", οι "θάλασσες"* της Σελήνης (Mare serenitatis, mare tranquillitatis), η "γείωση" των ηλεκτρονικών συστημάτων των διαστημοπλοίων, η "Μεγάλη Έκρηξη", οι "Ινδιάνοι" της Αμερικής κοκ. *Οι θάλασσες ονομάστηκαν έτσι επειδή οι αρχαίοι αστρονόμοι θεωρούσαν ότι οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν θάλασσες και ωκεανοί. ----- Αφήγηση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: -NASA, CNSA, CLEP, CCTV, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -The Whole Other - Incoming Transition under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Three under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Eight under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) ------- Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Ο ουρανός του χειμώνα | Astronio (#23)
Ο ουρανός του χειμώνα | Astronio (#23)
Πριν 10 μήνες
Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τον ουρανό του χειμώνα. Ξεκινώντας από τον αστερισμό του Ωρίωνα γνωρίζουμε τα σημαντικότερα άστρα και τους αστερισμούς που μπορείτε να παρατηρήσετε από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας. ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ►Προσοχή: στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζονται οι θέσεις των αντικειμένων όπως φαίνονται από τη χώρα μας τον μήνα Ιανουάριο στις 10 το βράδυ. Για μια πληρέστερη εικόνα του ουρανού και για την εύρεση του πολικού αστέρα δείτε το επεισόδιο για τον ουρανό του καλοκαιριού: grmind.info/binteo/b9eNoX3Emp-XZqE.html Δείτε επίσης: ►Προσπαθήστε να βρείτε όλα τα άστρα για τα οποία μιλήσαμε μέσα από την έκδοση του Stellarium για το web: stellarium-web.org/ ►Κατεβάστε το Stellarium για υπολογιστή δωρεάν από εδώ: stellarium.org/el/ ►Αναζητήστε στο app store του κινητού σας το Sky Map ώστε να αναγνωρίζετε τους αστερισμούς. ►Για περισσότερα σχετικά με το Νεφέλωμα του Ωρίωνα δείτε το επεισόδιο για τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού: grmind.info/binteo/aMl8o66WmZGLioM.html ►Η απόσταση του Betelgeuse: earthsky.org/astronomy-essentials/how-far-is-betelgeuse Σύνοψη: -Παρουσιάστηκαν οι αστερισμοί: του Ωρίωνα, του Ταύρου, των Διδύμων, του Μικρού και του Μεγάλου Κυνός και του Ηνιόχου. -Παρουσιάστηκαν οι αστέρες: Alnilam, Betelgeuse, Rigel, Aldebaran, Σείριος, Προκύων, Κάστωρ, Πολυδεύκης. -Παρουσιάστηκαν τα αντικείμενα βαθέως ουρανού: Νεφέλωμα της Κεφαλής του Ίππου (αλογοκεφαλής), Νεφέλωμα της Φλόγας, Νεφέλωμα του Ωρίωνα, Πλειάδες, Υάδες, Νεφέλωμα του Καρκίνου, Διπλό σμήνος του Περσέα. ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Stellarium, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Audionautix - Deep Space under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Σε ποιον ανήκει το διάστημα; (ft. Υβόννη Βασταρούχα και Dr Ελένη Βαρδουλάκη) | Astronio Live (#1)
Σε ποιον ανήκει το διάστημα; (ft. Υβόννη Βασταρούχα και Dr Ελένη Βαρδουλάκη) | Astronio Live (#1)
Πριν 11 μήνες
Καλωσορίσατε στο πρώτο live του καναλιού Astronio! Μπορείς να αγοράσεις μια περιοχή στη Σελήνη; Δικαιούται ένα κράτος να εξορύξει μέταλλα από αστεροειδείς; Ποιος θα μιλήσει εκ μέρους της Γης σε μια πιθανή επικοινωνία με εξωγήινη νοημοσύνη; Αυτά και πολλά ακόμα θέματα σχετικά με το διαστημικό δίκαιο θα συζητηθούν με τους εκλεκτούς καλεσμένους, Υβόννη Βασταρούχα και Dr Ελένη Βαρδουλάκη. Ta social media των συμμετεχόντων: ► Υβόννη Βασταρούχα: Instagram: instagram.com/salvatoresdei/ ►Ελένη Βαρδουλάκη (Rogue Astrophysics): GRmind: grmind.info/CfGpiZatn2kcw8wTmakU7Ng Ιnstagram: instagram.com/rogue_astro/ Twitter: twitter.com/EleniVardoulaki LinkedIn: www.linkedin.com/in/eleni-vardoulaki/ ►Παύλος Καστανάς (Astronio) στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ Η Υβόννη Βασταρούχα είναι πτυχιούχος φιλόλογος και τελοιόφοιτη νομικής που έχει μελετήσει σε βάθος το διαστημικό δίκαιο. Η Dr Ελένη Βαρδουλάκη, είναι ερευνήτρια αστροφυσικός και δημιουργός του καναλιού Rogue Astrophysics. --- Περιεχόμενα συζήτησης Α. Πρόλογος 0:00 B. Εκμετάλλευση και ιδιοκτησία ουρανίων σωμάτων και αντικειμένων 06:22 Γ. Επικοινωνία με εξωγήινη νοημοσύνη - νομικά και ηθικά θέματα που προκύπτουν: 34:36 Δ. Δορυφόροι και το πρόβλημα του συνωστισμού των τροχιών: 01:12:00 Ε. Επίλογος 1:56:15 --- Δείτε επίσης: 1. Το βίντεο για τα μηνύματα στο διάστημα (Astronio): grmind.info/binteo/hNimkaOqrqeWjGI.html 2. Το βίντεο όπου αναφέρονται οι τύποι πολιτισμών κατά Kardashev (Astronio): grmind.info/binteo/oLB2ap6quouug4c.html 3. Το βίντεο για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (Astronio): grmind.info/binteo/h9x8pKLcq4OknWY.html 4. Η ιστοσελίδα της Ελένης Βαρδουλάκη: astro.uni-bonn.de/~eleniv/ 5. Astronomy on Tap Bonn: facebook.com/aotbonn 6. Αρθρογραφία της Ελένης Βαρδουλάκη: scinews.eu/arthrografia/69-eleni-vardoulaki a8inea.com/author/eleni-vardoulaki/ 7. Το βίντεο του καναλιού Kurzgezagt περί του προβλήματος του αριθμού των αντικειμένων γύρω από τη Γη: grmind.info/binteo/sbdlm5mpqqR2j4c.html --- Πηγές και πληροφορίες: 1. Πρωτόκολλο του Ινστιτούτου SETI για τις κινήσεις της ανθρωπότητας μετά τον εντοπισμό εξωγήινου σήματος www.seti.org/protocols-eti-signal-detection 2. Η θέση του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαίου Διαστήματος για την εξόρυξη υλικών από τα ουράνια σώματα iislweb.org/docs/IISL_Space_Mining_Study.pdf 3. Η έρευνα του Ινστιτούτου IDA για τα θέματα του Space Traffic Management και Space Situational Awareness www.ida.org/idamedia/Corporate/Files/Publications/STPIPubs/2018/D-9074.pdf 4. Το ινστιτούτο SETI: seti.org/ 5. Η τεχνολογία του προγράμματος SETI στην Καλιφορνια: seti.berkeley.edu/listen/tech.html?fbclid=IwAR0uqiMBIeADuI2ChpzCc5HNsZ7sqJeZJ_9ql99lBWDOhV0VRXaPRHuNz8U 6. Άρθρο του περιοδικού Nature σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των αντικειμένων γύρω από τη Γη: www.nature.com/articles/d41586-018-06170-1?error=cookies_not_supported&code=95b78ab8-e14c-4b9a-83f1-596b1fb79354&fbclid=IwAR3BibO7N3cjKTf1wv7A_qNECJ5OvnrItLL1RXxppRkueMDBwti1xiQIdgo 7. Η άποψη Hawking περί των κινδύνων επικοινωνίας με εξωγήινη ζωή: www.sciencealert.com/stephen-hawking-warns-that-we-might-not-want-to-reach-out-to-aliens 8. Η Κίνα σκοπεύει να κάνει αποικία στη Σελήνη: www.businessinsider.com/china-plans-mars-moon-landings-2016-4
Ένας μυστηριώδης διαστρικός επισκέπτης | Διαστημικά Νέα (#1)
Ένας μυστηριώδης διαστρικός επισκέπτης | Διαστημικά Νέα (#1)
Πριν 11 μήνες
Τον Νοέμβριο του 2017 ανακαλύφθηκε ο πρώτος διαστρικός επισκέπτης, ο Ομουαμούα. Έναν χρόνο μετά συζητείται το ενδεχόμενο να πρόκειται για κατασκευή εξωγήινης νοημοσύνης. Το επεισόδιο αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς "Διαστημικά νέα". Το κείμενο του επεισοδίου βρίσκεται εδώ: www.astronio.gr/archives/643 ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------------------- ►Διαβάστε επίσης: 1. Η μελέτη των Loeb και Bialy περί ηλιακού ιστίου και εξωγήινης κατασκευής: iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aaeda8 2. Το άρθρο του Abraham Loeb στο Scientific American: blogs.scientificamerican.com/observations/6-strange-facts-about-the-interstellar-visitor-oumuamua/ (Arxiv: arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1811/1811.08832.pdf) 3. Πιθανά μητρικά άστρα για τον 'Oumuamua: arxiv.org/abs/1809.09009 4. To Spitzer δεν ανίχνευσε εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας από το σώμα: scitechdaily.com/spitzer-observations-of-interstellar-object-oumuamua/ 5. Μελέτη σχετικά με το σχήμα του 'Oumuamua: arxiv.org/abs/1804.03471 6. Η σελίδα της NASA για τον 'Oumuamua: solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/comets/oumuamua/in-depth/ 7. Το διαστημόπλοιο με το ηλιακό ιστίο "IKAROS" global.jaxa.jp/countdown/f17/overview/ikaros_e.html ------- Αφήγηση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: -NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) -Εικόνα LSST με άδεια CC BY-SA 4.0: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en -Εικόνα Εξωφύλλου: ESO/M. Kornmesser Images and videos by ESA under a CC BY-SA 3.0 IGO license creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/igo/ Μουσική: -The Whole Other - Incoming Transition under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Chris Zabriskie - Cylinder Three under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
Ο αινιγματικός πλανήτης Ουρανός | Astronio (#22)
Ο αινιγματικός πλανήτης Ουρανός | Astronio (#22)
Πριν χρόνο
Ο Ουρανός είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε από τον άνθρωπο. Εξακολουθεί όμως μέχρι σήμερα να είναι ιδιαίτερα αινιγματικός και μυστηριώδης. Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζεται η ανακάλυψη του πλανήτη από τον Herschel και γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες του Ουρανού αλλά και τους σημαντικότερους δορυφόρους του: τον Όμπερον, την Τιτάνια, τον Άμπριελ, τον Άριελ και τη Μιράντα. ►Δείτε το βιβλίο "Η Κόμη της Βερενίκης" εδώ: www.cup.gr/book/i-komi-tis-verenikis-37i-ekdosi-me-cd/ ►Astronio στα social media: Instagram: instagram.com/_astronio_ Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------------------- ►Διαβάστε επίσης: 1. Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις: α. Τι είναι το αντικείμενο που φαίνεται να περνάει πολύ γρήγορα από την οθόνη στο σημείο 0:33; Είναι η Σελήνη. Για να φανεί η κίνηση του Ουρανού ρυθμίζουμε τον χρόνο να κυλάει πολύ γρήγορα και επομένως η Σελήνη φαίνεται να κινείται ταχύτατα. β. Γιατί το άρθρο του "Άριελ" είναι αρσενικό ("Ο Άριελ"); Σε πολλούς έρχεται στο μυαλό η μικρή γοργόνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Άριελ στην "Τρικυμία" του Shakespeare είναι ένα πνεύμα που αναφέρεται με αρσενικό άρθρο. Ωστόσο συχνά στη θεατρική παράσταση τον υποδύονται γυναίκες ηθοποιοί μιας και το φύλο του πνεύματος δεν έχει σημασία. γ. Γιατί λες ότι ο Ουρανός είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε; Οι υπόλοιποι δεν ανακαλύφθηκαν; Όχι, οι υπόλοιποι πλανήτες (μέχρι τον Κρόνο) ήταν γνωστοί από τα προϊστορικά χρόνια γιατί είναι εύκολο να βρεθούν στον ουρανό. Ο Herschel ήταν ο πρώτος άνθρωπος, λοιπόν, που ανακάλυψε νέο αντικείμενο εντός του ηλιακού μας συστήματος που ανήκε στην κατηγορία του "πλανήτη". Πρέπει να τονιστεί ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί λειτούργησαν αντίστροφα: έδωσαν την ονομασία "πλανήτες" σε αντικείμενα τα οποία ήδη γνώριζαν και ήταν φανερά σε όλους. Επίσης, τα θεοποίησαν, τα λάτρεψαν και τα μελέτησαν με προσοχή. Αλλά δεν τα ανακάλυψαν. Άρα ο Ουρανός είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε και μάλιστα σε μια εποχή που οι άνθρωποι είχαν αρχίσει πια να κατανοούν τη φύση των ουρανίων σωμάτων. δ. Πώς προφέρεται η λέξη Ουρανός (Uranus) στα Αγγλικά; Προφέρεται You-run-us "Γιού-ραν-ας". Παρά τα λογοπαίγνια που κυκλοφορούν στο internet, αυτή είναι η σωστότερη προφορά. ε. Γιατί οι πόλοι του Ουρανού έχουν 42 χρόνια ημέρα και 42 χρόνια νύχτα; Διότι ο φωτισμός τους από τον Ήλιο εξαρτάται από την περιφορά του πλανήτη γύρω από αυτόν, η οποία διαρκεί 84 χρόνια. 2. Πιθανότητα ωκεανού διαμαντιού στο εσωτερικό του Ουρανού: web.archive.org/web/20131203065217/http:/www.astronomynow.com/news/n1001/21diamond/ 3. Πληροφορίες για τη Miranda: a. solarsystem.nasa.gov/moons/uranus-moons/miranda/in-depth/ b. www.space.com/27334-uranus-frankenstein-moon-miranda.html 4. Η ανακάλυψη του Herschel στο πρωτότυπο κείμενο: rstl.royalsocietypublishing.org/content/71/492.full.pdf+html ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Kevin Macleod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/) -Doug Maxwell - Light Years Away under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)
QnA εκτός θέματος: απαντώ στις ερωτήσεις σας | Astronio Special (#3)
QnA εκτός θέματος: απαντώ στις ερωτήσεις σας | Astronio Special (#3)
Πριν χρόνο
Στο βίντεο αυτό κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τα καθαρά διαστημικά θέματα και απαντώ σε πολλές από τις ερωτήσεις που μου στείλατε στα social media. Astronio στα social media: ►Instagram (@_astronio_): instagram.com/_astronio_ ►Facebook: facebook.com/AstronioGRmind ►Twitter: twitter.com/_Astronio_ Η ομιλία μου στο TEDx: grmind.info/binteo/atSWnY6_rpyKqqU.html Για μια νέα Φιλοσοφία: grmind.info/binteo/cJqWa3nYz3hrf5U.html Στον Αστρομουσικό: grmind.info/binteo/erNsq5mVuZmJaGo.html Μουσική: -Kevin Macleod - As I figure Latinesque under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Laid Back Guitars under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) ---------------------- Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Η σκοτεινή ενέργεια και η διαστολή του σύμπαντος | Astronio (#21)
Η σκοτεινή ενέργεια και η διαστολή του σύμπαντος | Astronio (#21)
Πριν χρόνο
Η σκοτεινή ενέργεια είναι ίσως το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης αστροφυσικής και της κοσμολογίας. Πώς καταλάβαμε όμως την ύπαρξή της; Τι ακριβώς παρατήρησαν οι επιστήμονες ώστε να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται επιταχυνόμενα; Το ταξίδι στο μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας ξεκινά το 1917 με την εφαρμογή των εξισώσεων του Einstein στο σύνολο του σύμπαντος. ►Δείτε το βιβλίο "Με θέα το σύμπαν" εδώ: www.cup.gr/book/asteroskopio-skinaka-me-thea-to-simpa/ Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------------------- Διαβάστε επίσης: 1. Για την καλύτερη κατανόηση του βίντεο καλό θα είναι να έχετε δει πρώτα τα επεισόδια "Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά" και "Μαύρες τρύπες και σχετικότητα". 2. Μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις: α. Τι είναι οι εξισώσεις πεδίου του Einstein; Οι εξισώσεις πεδίου είναι ένα σύνολο δέκα εξισώσεων από τη γενική θεωρία της σχετικότητας που περιγράφουν την καμπύλωση του χωροχρόνου από τη μάζα και την ενέργεια. Το 1917 ο Einstein τις χρησιμοποίησε για να μελετήσει την καμπυλότητα και την εξέλιξη ολόκληρου του σύμπαντος. β. Τι είναι η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου; Το θέμα αυτό εξηγείται στο επεισόδιο για το Big Bang. γ. Ποια διαφορά έχουν τα σενάρια 2 και 3 για την εξέλιξη του σύμπαντος; Στο σενάριο 2 η διαστολή του σύμπαντος συνεχίζεται για πάντα και ποτέ δε μηδενίζεται διότι η ύλη είναι πολύ αραιή και έτσι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις δεν είναι ικανές να "φρενάρουν" αρκετά το σύμπαν. Στο σενάριο 3 ο ρυθμός διαστολής του σύμπαντος τείνει στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι κάποτε το σύμπαν σχεδόν θα έπαυε να διαστέλλεται. Πρακτικά όμως ο ρυθμός διαστολής ποτέ δεν μηδενίζεται διότι εάν γινόταν αυτό τότε μοιραία θα οδηγούμασταν στο σενάριο 1 (κατάρρευση του σύμπαντος). δ. Γιατί λέμε ότι "η κοσμολογική σταθερά επέστρεψε" όταν ανακαλύφθηκε η σκοτεινή ενέργεια; Η κοσμολογική σταθερά εφευρέθηκε από τον Einstein για να λειτουργεί ως αντιβαρύτητα, δηλαδή για να δημιουργεί μια "δύναμη" προς τα έξω. Ο Einstein την εφηύρε (λανθασμένα) για να εξηγήσει το πώς το σύμπαν παραμένει στατικό. Αργότερα είδαμε ότι υπάρχει πράγματι κάποια μορφή ενέργειας που λειτουργεί ως αντιβαρύτητα και επομένως η κοσμολογική σταθερά ήταν χρήσιμη και πάλι. ε. Γιατί εξακολουθούμε να μιλούμε για "βαρυτικές δυνάμεις" ενώ ο Einstein ερμήνευε τη βαρύτητα ως μια καμπύλωση του χωροχρόνου; Διότι η έννοια της δύναμης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιγραφή φαινομένων. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο είτε μιλούμε για βαρυτική δύναμη είτε για καμπύλωση του χωροχρόνου. Επομένως για λόγους ευκολίας συνήθως προτιμούμε την πρώτη φράση. 3. Διάγραμμα διαστολής σύμπαντος (1912): science.psu.edu/news-and-events/2012-news/Schneider11-2012 4. Τα papers που οδήγησαν στην ανακάλυψη της σκοτεινής ενέργειας: arxiv.org/abs/astro-ph/9812133 arxiv.org/abs/astro-ph/9805201 5. Θεωρία πληθωρισμού: wmap.gsfc.nasa.gov/universe/bb_cosmo_infl.html 6. Τα ποσοστά των συστατικών του σύμπαντος μετά από τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Planck: www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Planck/Planck_reveals_an_almost_perfect_Universe 7. Τα σενάρια της μοίρας του σύμπαντος (με γραφικές παραστάσεις) personal.psu.edu/mxe17/A020S/pages/fateofuniverse.html ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Σκοτεινή ύλη: η άγνωστη μάζα του σύμπαντος | Astronio (#20)
Σκοτεινή ύλη: η άγνωστη μάζα του σύμπαντος | Astronio (#20)
Πριν χρόνο
Η σκοτεινή ύλη είναι το μακροβιότερο μυστήριο της Αστροφυσικής. Τι είναι όμως η σκοτεινή ύλη και πώς ξέρουμε ότι υπάρχει; Στο επεισόδιο αυτό θα γνωρίσουμε τις παρατηρήσεις που οδήγησαν τους αστροφυσικούς στην υπόθεση περί ύπαρξης σκοτεινής ύλης. Επίσης, θα δούμε τις επιστημονικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη σκοτεινή ύλη, όπως είναι η βαρυονική σκοτεινή ύλη, οι τροποποιήσεις στη θεωρία της βαρύτητας και η υπόθεση της μη βαρυονικής σκοτεινή ύλης (non-baryonic dark matter) που είναι και η επικρατέστερη. ►Η ιστοσελίδα του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης: www.planitario.gr Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------------------- Διαβάστε επίσης: 1. Για την καλύτερη κατανόηση του βίντεο καλό θα είναι να έχετε δει πρώτα τα επεισόδια "Τα γιγάντια μεγέθη του σύμπαντος" - για την δομή του σύμπαντος και "Μαύρες τρύπες και σχετικότητα" - για την καμπύλωση του φωτός από τη μάζα. Επίσης στο επεισόδιο "η ζωή των άστρων" στην αρχή του βίντεο γίνεται μια αναφορά στον νόμο της παγκόσμιας έλξης δηλαδή στο γεγονός ότι τα σώματα που έχουν μάζα έλκονται μεταξύ τους. Η δύναμη αυτή μειώνεται με το τετράγωνο της απόστασης. Δηλαδή σε διπλάσια απόσταση γίνεται τέσσερις φορές μικρότερη. 2. Γιατί η θεωρητική καμπύλη περιστροφής στων γαλαξιών αρχικά εμφανίζει μια απότομη άνοδο και κορυφή πριν αρχίσει να πέφτει; Διότι η μάζα του πυρήνα του γαλαξία (ο πυρήνας είναι το πυκνό και λαμπρό κεντρικό μέρος του γαλαξία) δεν είναι εστιασμένη σε μια μικρή περιοχή όπως είναι στο ηλιακό μας σύστημα όπου το μεγαλύτερο μέρος της μάζας είναι συγκεντρωμένο στον Ήλιο. Επομένως ένα άστρο που βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο κέντρο του πυρήνα, δε θα δέχεται πολύ μεγάλη βαρυτική δύναμη διότι η μάζα που περικλείεται από την τροχιά του δεν είναι αρκετά μεγάλη. Όσο πάμε προς τα εξωτερικά τμήματα του πυρήνα η βαρυτική δύναμη γίνεται μεγαλύτερη διότι πλέον οι τροχιές των άστρων περικλείουν ολόκληρο τον πυρήνα, δηλαδή το πιο πυκνό μέρος του γαλαξία. 3. Το έργο του Fritz Zwicky και η πρώτη έκφραση της φράσης: www.researchgate.net/publication/275349600_Fritz_Zwicky_An_Extraordinary_Astrophysicist 4. Το paper του Horace Babcock δημοσιεύτηκε το 1939 στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής, αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία: adsabs.harvard.edu/full/1939LicOB..19...41B 5. Πώς η Vera Rubin ανακάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του σύμπαντος (με στοιχεία από τα papers): astrobites.org/2016/12/27/how-one-person-discovered-the-majority-of-the-universe-the-work-of-vera-rubin/ 6. Το βίντεο που συγκρίνει τη θεωρητική και την παρατηρούμενη περιστροφή των γαλαξιών: en.wikipedia.org/wiki/File:Galaxy_rotation_under_the_influence_of_dark_matter.ogv 7. Πληροφορίες για το bullet cluster: www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/dark_matter_proven.html ------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Galaxy Formation & Evolution Video: NASA/Goddard Space Flight Center and the Advanced Visualization Laboratoy at the National Center for Supercomputing and B. O'Shea, M. Norman Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Chriz Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Ο ουρανός του καλοκαιριού | Astronio (#19)
Ο ουρανός του καλοκαιριού | Astronio (#19)
Πριν χρόνο
Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τους κυριότερους αστερισμούς του καλοκαιριού όπως τους βλέπουμε από το βόρειο ημισφαίριο και ταξιδεύουμε στα σημαντικότερα άστρα που βλέπουμε αυτήν την εποχή απολαμβάνοντας την ομορφιά του Γαλαξία μας. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται το τρίγωνο του καλοκαιριού, η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος, ο Σκορπιός, ο Τοξότης, η Κασσιόπεια και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας και εξηγείται τι είναι η λωρίδα του γαλαξία που βλέπουμε να διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό. ►Πληροφορίες για το βιβλίο "Η περιπέτεια του μέλλοντος" www.cup.gr/book/i-peripetia-tou-mellontos/ ►Το κανάλι Science Behind Music: grmind.info/CUvn6Rx9RA__wXipJII3h_Q ►Το κανάλι SciTalksGR: grmind.info/CUiXbkWQPwr7CBVJOFktYzg Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Προσοχή: Οι θέσεις των αστερισμών όπως περιγράφονται στο βίντεο αντιστοιχούν στα μέσα του καλοκαιριού μεταξύ 10 και 12 το βράδυ εξαιρώντας το κομμάτι που αφορά την Κασσιόπεια και την εύρεση του γαλαξία της Ανδρομέδας όπου απαιτείται μεταμεσονύχτια παρατήρηση. ------ Δείτε επίσης: 1. Μελετήστε τη γειτονιά του Ηλίου μας μέσα από μια διαδραστική web εφαρμογή: stars.chromeexperiments.com/ 2. Η διακοπή ρεύματος που βύθισε το Los Angeles στο σκοτάδι: timeline.com/los-angeles-light-pollution-ebd60d5acd43 3. Προτείνω να κατεβάσετε το πρόγραμμα Stellarium για να σας βοηθήσει στη γνώση του ουρανού. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για τις εικόνες και τα βίντεο των αστερισμών. stellarium.org/ 4. Η λαμπρότητα του Deneb: methowvalleynews.com/2013/09/25/the-amazing-story-of-deneb/ 5. Αργά το βράδυ αν κοιτάξετε προς την ανατολή θα δείτε ένα έντονο κόκκινο φωτεινό σημείο. Αυτό είναι ο πλανήτης Άρης ο οποίος αυτόν τον καιρό είναι πολύ κοντά στη Γη. 6. Όπως παρατήρησε ένας φίλος του καναλιού, "Cassiopeia" (Κασσιόπεια) ονομάζεται ο αστερισμός στα λατινικά. Στα ελληνικά η πιο συχνή μορφή είναι "Κασσιόπη". ------ Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Φωτογραφία Γαλαξία Ανδρομέδας: Adam Evans Καλλιτεχνική απεικόνιση Los Angeles χωρίς φώτα: Thierry Cohen Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) --Kevin Macleod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Doug Maxwell - Space chatter under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) ---------------------- Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Apollo 11: Η πιο επικίνδυνη αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας | Astronio (#18)
Apollo 11: Η πιο επικίνδυνη αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας | Astronio (#18)
Πριν χρόνο
Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζεται η πιο παράτολμη αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας: η αποστολή Apollo 11 χάρη στην οποία ο άνθρωπος κατάφερε να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη. Παρουσιάζονται τα βασικά σκάφη, οι πρωταγωνιστές και οι στόχοι της αποστολής αλλά δίνεται και μια απάντηση στο ερώτημα "γιατί δεν στέλνουμε πια ανθρώπους στη Σελήνη;" "Το μικρό βιβλίο της θεωρίας χορδών": www.cup.gr/book/to-mikro-vivlio-tis-theorias-chordon/ Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Διαβάστε επίσης: 1. Η ομιλία του προέδρου Nixon σε περίπτωση που οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πέθαιναν στη Σελήνη: www.astronio.gr/archives/47 2. Πώς η τεχνολογία των αποστολών Apollo βελτίωσε τη ζωή μας: www.telegraph.co.uk/news/science/space/5893387/Apollo-11-moon-landing-top-15-Nasa-inventions.html www.computerworld.com/article/2525898/app-development/nasa-s-apollo-technology-has-changed-history.html 3. Συλλογή βίντεο της αποστολής Apollo 11 από το αρχείο της NASA: www.nasa.gov/mission_pages/apollo11/videos 4. Συλλογή εικόνων της αποστολής Apollo 11 από το αρχείο της NASA: www.nasa.gov/apollo11-gallery/ ------------------------------ Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Ένας χρόνος Astronio!
Ένας χρόνος Astronio!
Πριν χρόνο
Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για μένα γιατί το Astronio συμπληρώνει έναν χρόνο ύπαρξης. Ξεκίνησα το κανάλι επειδή ήθελα να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου για την αστροφυσική με ένα ευρύτερο κοινό. Δεν είχα φανταστεί όμως ποτέ ότι θα αγκαλιάζατε αυτήν την προσπάθεια με τόση θέρμη και αγάπη. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Να είστε καλά να ταξιδεύουμε στο διάστημα μαζί! Παύλος --------- Μουσική: Classic Serpentine Maneuver - Slyph (remix of Big Car Theft) grmind.info/binteo/fc1hi5nMyG56h6U.html based on: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Ταξίδι στον πλανήτη Κρόνο | Astronio (#17)
Ταξίδι στον πλανήτη Κρόνο | Astronio (#17)
Πριν χρόνο
Στο επεισόδιο αυτό ταξιδεύουμε στον πλανήτη Κρόνο και γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του πλανήτη και των δακτυλίων του αλλά και τους δορυφόρους του, Τιτάνα και Εγκέλαδο. Βιβλίο "Κυνηγοί Νετρίνων": www.cup.gr/book/kynigi-netrinon/ Ευχαριστώ θερμά τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης για την υποστήριξή τους. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Διαβάστε επίσης: 1. Πληροφορίες για τον Κρόνο και τος ανέμους του: www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/planet.html 2. Σχηματισμός διαμαντιών: www.space.com/23135-diamond-rain-jupiter-saturn.html news.nationalgeographic.com/news/2013/10/131009-diamonds-saturn-jupiter-planet-science-space/ 3. Οι δακτύλιοι και οι δορυφόροι του Κρόνου: www.ciclops.org/sci/common_questions.php?js=1#ring 4. Η σελίδα της NASA για τον Τιτάνα: solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/in-depth/ 5. Η σελίδα της NASA για τον Εγκέλαδο: solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/enceladus/in-depth/ 6. Για το ενδεχόμενο ζωής στο ηλιακό σύστημα δείτε το αντίστοιχο επεισόδιο: grmind.info/binteo/r8uspqC-p6SYm4c.html ------------------------------ Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Universe Sandbox 2, Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Αγγλικοί Υπότιτλοι: Στέλλα Καββαδία Εικόνα δακτυλίων-βράχων του Κρόνου: stefanpwinc stefanpwinc.deviantart.com/art/The-rings-of-Saturn-388273293 Ήχος κεραυνού - Thunderstorm sound: Grant Evans under a Creative Commons 3.0 Attribution License Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Στον Αστρομουσικό | Astronio Special (#2)
Στον Αστρομουσικό | Astronio Special (#2)
Πριν χρόνο
Πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής, είχα νιώσει τεράστια ευγνωμοσύνη για τους μεγάλους επιστήμονες, τους ανθρώπους αυτούς που με τη δύναμη του νου τους αποκάλυπταν τα μυστικά του σύμπαντος και οδηγούσαν την ανθρωπότητα προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Η άνεση με την οποία χειρίζονταν δυσνόητες έννοιες μου θύμιζε τους μεγάλους συνθέτες της κλασικής εποχής της μουσικής με τη διαφορά ότι οι νότες τους ήταν οι μαθηματικές εξισώσεις και αντί για πεντάγραμμο είχαν στα χέρια τους ένα ολόκληρο σύμπαν. Έτσι είχα γράψει ένα ποιητικό κείμενο με τίτλο "στον αστρομουσικό" -το οποίο έμοιαζε περισσότερο με ποιητικό γράμμα- με σκοπό να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πολύ σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα Stephen Hawking αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας ένα κομμάτι από αυτό το κείμενο. Είναι αφιερωμένο σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εξήγηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. --------------------------------------- Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioYout... Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ --------------------------------------- Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Εικόνες: Pixabay (CC0 Creative Commons) ---------------------------------------- Μουσική: Kevin MacLeod - Meditation Impromptu 1 Το κομμάτι Meditation Impromptu 01 του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Πηγή: incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100163 Καλλιτέχνης: incompetech.com/ Για τις ανάγκες του βίντεο έχει αυξηθεί το tempo του κομματιού.
Καταστροφές | Astronio (#16)
Καταστροφές | Astronio (#16)
Πριν χρόνο
Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζονται οι καταστροφικοί κίνδυνοι διαστημικής προέλευσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ξεκινούμε από τις αιτίες που θα κατέστρεφαν τον τεχνολογικό μας πολιτισμό και φτάνουμε σε γεγονότα που θα αφάνιζαν τη ζωή σε ολόκληρο το σύμπαν, όπως είναι ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος και η υπόθεση του Big Rip. Η κατηγοριοποίηση των καταστροφών βασίζεται στο βιβλίο του Isaac Asimov "A choice of catastrophes". Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Διαβάστε επίσης: 1. Πληροφορίες για ηλιακές εκλάμψεις: www.worldsciencefestival.com/2014/10/whats-real-danger-solar-flares/ 2. Όταν ο Ήλιος γίνει κόκκινος γίγαντας: phys.org/news/2016-05-earth-survive-sun-red-giant.html 3. Πληροφορίες για ακτίνες γ -www.universetoday.com/118140/are-gamma-ray-bursts-dangerous/ -www.thoughtco.com/gamma-ray-burst-destroy-life-earth-3072521 4.Έκλαμψη ακτίνων γ πριν 450 εκατομμύρια χρόνια: www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/gammaray_extinction.html 5. Ο μετεωρίτης που αφάνισε τους δεινοσαύρους news.nationalgeographic.com/2017/11/dinosaurs-extinction-asteroid-chicxulub-soot-earth-science/ 6. Βίντεο του Alexandr Ivanov με τον μετεωρίτη του Chelyabinsk (άδεια CC-BY) - grmind.info/binteo/oaeVqYu-sauanp0.html -en.wikipedia.org/wiki/File:%D0%92%D0%B7%D1%80%D1%8B%D0%B2_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D0%B4_%D0%A7%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC_15_02_2013_avi-iCawTYPtehk.ogv Взрыв метеорита над Челябинском ------------------------------ Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Universe Sandbox 2, Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, GSFC, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Chriz Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού | Astronio (#15)
Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού | Astronio (#15)
Πριν χρόνο
Στο σημερινό επεισόδιο θα γνωρίσουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα του διαστήματος που συγκεντρώνουν συχνά το ενδιαφέρον των αστροφωτογράφων. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται συνοπτικά είναι: 1) Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Orion Nebula - M42) 2) To Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula - M16) 3) Ο γαλαξίας της Δίνης (Whirlpool Galaxy - M51) 4) Ο γαλαξίας Sombrero (Sombrero Galaxy - M104) 5) Το δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula - M57) 6) Το Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula - M1) Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα εντυπωσιακά αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί τα οποία πιθανότατα θα καλυφθούν σε άλλο επεισόδιο. 1. Μελέτη που αναδεικνύει την πιθανή ύπαρξη μαύρης τρύπας στο τραπέζιο του Νεφελώματος του Ωρίωνα: arxiv.org/abs/1209.2114 2. Έχουν καταστραφεί οι Πυλώνες της Δημιουργίας από έκρηξη supernova; Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της έκρηξης από τη Γη; www.newscientist.com/article/dn10925-pillars-of-creation-destroyed-by-supernova/ 3. Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών στον γαλαξία της Δίνης: www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100611085351.htm 4. Οι Πυλώνες της Δημιουργίας (2014) σε πολύ υψηλή ανάλυση: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Pillars_of_creation_2014_HST_WFC3-UVIS_full-res_denoised.jpg 5. Για τη εξέλιξη των άστρων και την τελική του μοίρα (λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων) προτείνω να δείτε το επεισόδιο "η ζωή των άστρων": grmind.info/binteo/erKdmJq91aGBqYM.html 6. Πληροφορίες για την κινέζικη καταγραφή του supernova του 1054: commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_report_of_guest_star_identified_as_the_supernova_of_1054_(SN_1054)_in_the_Lidai_mingchen_zouyi_(%E5%8E%86%E4%BB%A3%E5%90%8D%E8%87%A3%E5%A5%8F%E8%AE%AE).jpg ------------------------------ Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Universe Sandbox 2, Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Doug Maxwell - Space Chatter under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin Macleod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -T. Mohr and A. Elena - A Walk Into Space under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Astronio - Trailer καναλιού
Astronio - Trailer καναλιού
Πριν χρόνο
Καλωσορίσατε στο κανάλι Astronio! Σκοπός του καναλιού είναι να σας ταξιδέψει στο διάστημα. Καθίστε αναπαυτικά και ετοιμαστείτε για απογείωση! Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Εφέ γαλαξία: The Mad Sc1ent1st Προγράμματα: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Night Runner by Audionautix (audionautix.com) Night Runner is part of the GRmind Audio Library (grmind.info) and it's licensed under a Creative Commons 4.0 license (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Μαύρες Τρύπες και Σχετικότητα | Astronio (#14)
Μαύρες Τρύπες και Σχετικότητα | Astronio (#14)
Πριν χρόνο
Ταξιδεύουμε στις μαύρες τρύπες, τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος. Θα γνωρίσουμε κάποια στοιχεία από τη γενική θεωρία της σχετικότητας, θα δούμε πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε μαύρες τρύπες και θα εξετάσουμε κάποιες από τις εξωτικές ιδιότητες τους όπως είναι η διαστολή του χρόνου και η ακτινοβολία Hawking. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Περισσότερες πληροφορίες: -Στον τύπο της διαστολής του χρόνου: t_0 είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο γεγονότων όπως το μετράει ένας παρατηρητής (εντός βαρυτικού πεδίου) που βρίσκεται σε απόσταση r από μια μάζα η οποία έχει ακτίνα Schwarzschild r_s. t_f είναι το χρονικό διάστημα που μετράει για το ίδιο γεγονός ένας παρατηρητής πολύ μακριά από οποιαδήποτε μάζα. -Στον τύπο της ακτίνας του Schwarzschild (3:47): Μ είναι η μάζα του αντικειμένου που προκαλεί την καμπύλωση του χωροχρόνου, G είναι η σταθερά της παγκόσμιας έλξης και c η ταχύτητα του φωτός στο κενό. -Ακτινοβολία Hawking σε μια μαύρη τρύπα: www.physicsoftheuniverse.com/topics_blackholes_theory.html -Άρθρα της NASA για μαύρες τρύπες: www.nasa.gov/subject/6895/black-holes/ -Μαύρη τρύπα του Kerr: www.daviddarling.info/encyclopedia/K/Kerr_black_hole.html --------------------------------------------------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Universe Sandbox 2, Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Αγγλικοί Υπότιτλοι: Count Pythagoras, GANDALF THE GREY, Στέλλα Καββαδία Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin MacLeod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
H ζωή των άστρων | Astronio (#13)
H ζωή των άστρων | Astronio (#13)
Πριν 2 χρόνια
Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζεται η γέννηση, η ζωή, η εξέλιξη και ο θάνατος των άστρων μέσα σε λίγα λεπτά. Πότε και γιατί γίνονται τα άστρα κόκκινοι γίγαντες; Πότε γίνονται εκρήξεις supernova και πώς δημιουργούνται οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες; Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Διαβάστε επίσης: -Άστρο καταρρέει χωρίς να γίνει έκρηξη supernova: www.space.com/37001-black-hole-born-from-collapsing-star-video-images.html -Ο περιοδικός πίνακας είναι πολύ χρήσιμος για να καταλάβουμε τί εννοούμε όταν λέμε "βαρύτερα στοιχεία": www.ptable.com/?lang=el -Αστέρες νετρονίων: www.space.com/22180-neutron-stars.html -Λευκοί νάνοι: imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/dwarfs1.html -Τι είναι η έκρηξη supernova: www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-is-a-supernova.html -Διόρθωση: Η δημιουργία του στοιχείου του ηλίου (He) απαιτεί 10.000.000 βαθμούς Κελσίου. Στο 1.000.000 βαθμούς η σύντηξη υδρογόνου δίνει δευτέριο. --------------------------------------------------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Universe Sandbox 2, Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License) Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin MacLeod - Hypnothis under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin MacLeod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Ταξιδέψτε στο διάστημα με τα καλύτερα προγράμματα αστρονομίας  | Astronio (#12)
Ταξιδέψτε στο διάστημα με τα καλύτερα προγράμματα αστρονομίας | Astronio (#12)
Πριν 2 χρόνια
Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζονται τα καλύτερα προγράμματα αστρονομίας για να εξερευνήσετε τον ουρανό και να ταξιδέψετε στο διάστημα από την άνεση του υπολογιστή σας. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------ Τα προγράμματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής: 1. Stellarium www.stellarium.org/el/ 2. Starry Night starrynight.com/ 3. Universe Sandbox 2 universesandbox.com/ 4. NASA's Eyes eyes.nasa.gov/ 5. Space Engine spaceengine.org/ --------------------------------------------------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Stellarium, Starry Night, Universe Sandbox 2, NASA's Eyes, Space Engine Μουσική: -Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin MacLeod - Night Music under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Kevin MacLeod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) -Doug Maxwell - Space Chatter under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Ζωή στο ηλιακό σύστημα | Astronio (#11)
Ζωή στο ηλιακό σύστημα | Astronio (#11)
Πριν 2 χρόνια
Στο επεισόδιο αυτό επιστρέφουμε στο ηλιακό μας σύστημα και εξετάζουμε το φαινόμενο της ζωής. Θα γνωρίσουμε τις υποθέσεις που υπάρχουν για την προέλευση της ζωής στη Γη και θα ταξιδέψουμε στον Άρη και στα φεγγάρια των γιγάντων πλανητών που είναι οι καλύτεροι στόχοι για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Πρόσθετες πληροφορίες: -Η επίσημη ιστοσελίδα του ExoMars: exploration.esa.int/mars/ -Πρόσθετες πληροφορίες για την πανσπερμία: www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/dna-meteorites.html -Μια μοντέρνα ματιά στην αβιογένεση: futurism.com/abiogenesis-theory-origins-life/ -Πληροφορίες για τον Εγκέλαδο: solarsystem.nasa.gov/planets/enceladus -Πληροφορίες για την Ευρώπη: solarsystem.nasa.gov/planets/europa/indepth -Μια παρατήρηση της NASA το 2015 δείχνει ότι τρεχούμενο αλμυρό νερό στο υπέδαφος του Άρη ενδέχεται στιγμιαία να ανεβαίνει στην επιφάνεια: www.nasa.gov/press-release/nasa-confirms-evidence-that-liquid-water-flows-on-today-s-mars ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Πηγές εικόνων: NASA, ESA, Roscosmos, Pixabay Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) Το βίντεο για το πείραμα Miller-Urey δημιουργήθηκε από την Courtney Harrington και μπορείτε να το δείτε εδώ: en.wikipedia.org/wiki/File:Miller-Urey_experiment_-_Work_by_the_C3BC_consortium,_licensed_under_CC-BY-3.0.webm (Creative Commons Attribution 3.0 Unported License) ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Οι πιο παράξενοι πλανήτες | Astronio (#10)
Οι πιο παράξενοι πλανήτες | Astronio (#10)
Πριν 2 χρόνια
Ταξιδεύουμε στους πιο παράξενους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί. Κάποιοι από αυτούς είναι μυστηριώδεις και εμφανίζουν παράδοξες ιδιότητες ενώ άλλοι είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί με πολύ βίαιες και αφιλόξενες συνθήκες. Οι πλανήτες που αναφέρονται στο βίντεο είναι: 1. Gliese 436 b Γίγαντας πλανήτης που πιθανολογείται ότι περιέχει καυτό πάγο 2. TrES-2b Ο σκοτεινότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί 3. 55 Cancri e Υπερ-γήινος πλανήτης "διαμάντι" με ανεξήγητη κατανομή της θερμοκρασίας στην επιφάνειά της 4. Kepler-70b Ο θερμότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί και έχει επιβιώσει τη φάση κόκκινου γίγαντα του μητρικού άστρου 5. HD 189733b Πλανήτης ακραίων συνθηκών με σφοδρούς ανέμους που περιέχουν σωματίδια γυαλιού. 6. WASP-12b Αραιός πλανήτης που καταβροχθίζεται από τον ήλιο του 7. PSR B160-26b Ο αρχαιότερος πλανήτης που γνωρίζουμε που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα πάλσαρ και έναν λευκό νάνο. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Πρόσθετες πληροφορίες: -Σύμφωνα με νεότερες μελέτες ο πλανήτης 55 Cancri e φαίνεται έχει κάποια υποτυπώδη ατμόσφαιρα αποτελούμενη από υδρογόνο και ήλιο, πράγμα που κάνει τον πλανήτη ακόμα πιο παράξενο γιατί αυτά τα αέρια συνήθως βρίσκονται στις ατμόσφαιρες γιγάντων πλανητών. Περισσότερα εδώ: www.space.com/37654-exoplanet-55-cancri-e-facts.html -Ο θερμικός χάρτης του πλανήτη 55 Cancri e: www.sci-news.com/astronomy/thermal-map-super-earth-55-cancri-e-03745.html -Η ιστοσελίδα της NASA για τον αρχαιότερο πλανήτη: www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_76.html -Η ιστοσελίδα της NASA για τον WASP-12b: www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/planet-eater.html ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, ESA, Pixabay Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά | Astronio (#9)
Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά | Astronio (#9)
Πριν 2 χρόνια
Η επικρατούσα θεωρία για την προέλευση και εξέλιξη του σύμπαντος είναι η θεωρία του Big Bang - θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Στο σημερινό επεισόδιο γνωρίζουμε τη θεωρία αυτή μέσα από τις εντυπωσιακές παρατηρήσεις του Edwin Hubble και ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στο μέλλον του σύμπαντος. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Υπάρχουν γαλαξίες πιο κοντινοί από τον γαλαξία της Ανδρομέδας αλλά είναι νάνοι γαλαξίες. Επομένως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο κοντινότερος μεγάλος γαλαξίας. Για μια πλήρη λίστα όλων των κοντινών γαλαξιών επισκεφθείτε τη σελίδα: en.wikipedia.org/wiki/List_of_nearest_galaxies -Πληροφορίες για την ακτινοβολία υποβάθρου και τη σημασία της για το Big Bang: www.space.com/20330-cosmic-microwave-background-explained-infographic.html -Τα ποσοστά ύπαρξης ελαφρών στοιχείων στο σύμπαν επιβεβαιώνουν το Big Bang: map.gsfc.nasa.gov/universe/bb_tests_ele.html -Πληροφορίες για τη σκοτεινή ενέργεια: science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/what-is-dark-energy ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine Πηγές εικόνων: NASA, ESA, Pixabay Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Για μια νέα φιλοσοφία | Astronio Special (#1)
Για μια νέα φιλοσοφία | Astronio Special (#1)
Πριν 2 χρόνια
Με αφορμή το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τους 2000 συνδρομητές στο κανάλι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ποιητικό κείμενο που είχα γράψει πριν πολλά χρόνια. Το κείμενο αυτό είναι ένα ποιητικό - φιλοσοφικό κείμενο αναφορικά με τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν. Το βίντεο ανέβηκε στην σελίδα Astronio στο Facebook αλλά αρκετοί φίλοι ζήτησαν να ανεβεί και στο GRmind. Είναι καιρός πια να χτίσουμε μια νέα φιλοσοφία για την ανθρωπότητα προσαρμοσμένη στις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ ------- Κείμενα, Αφήγηση και Επεξεργασία: Παύλος Καστανάς Μουσική: Fluidscape - Kevin Macleod, Terminal D - Silent Partner, Event Departure - Silent Partner. Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 creativecommons.org/licenses/by/3.0/ Βίντεο: Pixabay & Pexels με άδεια χρήσης CC0. Universe Sandbox 2.
Οι πιο κατοικήσιμοι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί | Astronio (#8)
Οι πιο κατοικήσιμοι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί | Astronio (#8)
Πριν 2 χρόνια
Ταξιδεύουμε στους πιο κατοικήσιμους πλανήτες που έχουμε ανακαλύψει έξω από το ηλιακό μας σύστημα και γνωριζόμαστε με τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά τους. Τα πλανητικά συστήματα που θα επισκεφθούμε είναι: -Kepler-442 -Gliese 667C -Proxima Centauri -Trappist-1 Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -(16/11/2017) Ανακαλύφθηκε νέος εν δυνάμει κατοικήσιμος πλανήτης στη γειτονιά μας! www.astronio.gr/p/blog-page_16.html -Υπάρχουν κι άλλοι εν δυνάμει κατοικήσιμοι πλανήτες εκτός από αυτούς που αναφέρονται στο βίντεο. Ο κατάλογος κατοικήσιμων εξωπλανητών του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπο είναι αρκετά αναλυτικός (προσέξτε ότι οι εκτιμήσεις της ομοιότητας των πλανητών με τη Γη συχνά αλλάζουν καθώς προσαρμόζονται σε νέες μελέτες). Μπορείτε να τον επισκεφθείτε εδώ: phl.upr.edu/projects/habitable-exoplanets-catalog -Ο δείκτης ομοιότητας με τη Γη (Earth Similarity Index) είναι ένας δείκτης που λαμβάνει υπόψη τη θέση και το μέγεθος ενός πλανήτη. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο δείκτης, τόσο περισσότερο όμοιος με τη Γη είναι ο πλανήτης. Περισσότερες πληροφορίες: phl.upr.edu/projects/earth-similarity-index-esi -Η σελίδα της NASA για την ανακάλυψη του συστήματος Trappist-1: www.nasa.gov/press-release/nasa-telescope-reveals-largest-batch-of-earth-size-habitable-zone-planets-around -Η κλασική σκηνή από τον πλανήτη Tatooine σε υψηλή ποιότητα: grmind.info/binteo/o92lqo66koigqHc.html ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2, Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US) ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Γιατί δεν ισχύει η αστρολογία; | Astronio (#7)
Γιατί δεν ισχύει η αστρολογία; | Astronio (#7)
Πριν 2 χρόνια
Ισχύουν οι αστρολογικές προβλέψεις; Στο επεισόδιο αυτό μαθαίνουμε αστρονομία καταρρίπτοντας την αστρολογία. Παρουσιάζονται τα βασικά επιχειρήματα που δείχνουν ότι η αστρολογία δεν είναι δυνατόν να ισχύει και ότι δίκαια θεωρείται ψευδοεπιστήμη από την επιστημονική κοινότητα. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Η μελέτη του Carlson (1985): www.objectiveastrology.net/uploads/1/6/7/2/16726802/a_double-blind_test_of_astrology_carlsons_original_article_in_nature.pdf -Η μελέτη των Dean & Kelly (2003): lazypawn.com/wordpress/wp-content/uploads/Astrology.pdf -Τα νούμερα που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς που αναφέρονται στο βίντεο είναι τα εξής: Μάζα μωρού: 3kg, Μάζα μαιευτήρα: 75kg, Απόσταση μωρού-μαιευτήρα: 0.20m, Βάρος μιας μακριάς τρίχας: ~0,001N, Κοντινότερη απόσταση Άρη-Γης: 5,7x10^10 m, Απόσταση proxima centauri: 40.208.000.000.000 km, Μέτρο σταθεράς βαρύτητας G=6,67x10^-11. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι απόλυτες τιμές δεν έχουν τόση σημασία όσο οι τάξεις μεγέθους τους. ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2, Stellarium Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Τα γιγάντια μεγέθη του σύμπαντος | Astronio (#6)
Τα γιγάντια μεγέθη του σύμπαντος | Astronio (#6)
Πριν 2 χρόνια
Πόσο μεγάλη είναι η Γη σε σχέση με τον Ήλιο; Πόσο μεγάλος είναι ο Γαλαξίας και το παρατηρήσιμο σύμπαν; Ταξιδεύουμε από τη Γη μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος και γνωρίζουμε τα τρομακτικά διαστημικά μεγέθη! Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Εάν το φεγγάρι ήταν ένα pixel: joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html -Laniakea Supercluster: www.space.com/27016-galaxy-supercluster-laniakea-milky-way-home.html -Ο αριθμός των γαλαξιών στο σύμπαν: www.nasa.gov/feature/goddard/2016/hubble-reveals-observable-universe-contains-10-times-more-galaxies-than-previously-thought ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License Jason Shaw (Audionautix) - Opus One under a Creative Commons 3.0 License Kevin MacLeod - Light Awash under a Creative Commons 3.0 License (creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US)
Πώς ανακαλύπτουμε εξωπλανήτες; | Astronio (#5)
Πώς ανακαλύπτουμε εξωπλανήτες; | Astronio (#5)
Πριν 2 χρόνια
Τα τελευταία χρόνια έχουμε ανακαλύψει πάρα πολλούς πλανήτες γύρω από άλλα άστρα. Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες μέθοδοι ανακάλυψης εξωπλανητών και οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτές. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Η εκτόξευση του James Webb Telescope αναβάλλεται για τον Μάρτη του 2021: www.space.com/41016-nasa-delays-james-webb-space-telescope-2021.html -Περισσότερες μέθοδοι ανακάλυψης εξωπλανητών από την ιστοσελίδα της NASA: exoplanets.nasa.gov/interactable/11/ -Πληροφορίες για το τηλεσκόπιο νέας γενιάς James Webb Telescope: www.jwst.nasa.gov -Πληροφορίες για το τηλεσκόπιο TESS: tess.gsfc.nasa.gov/ -Πληροφορίες για το τηλεσκόπιο E-ELT www.eso.org/sci/facilities/eelt/ ---------- Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Jason Shaw - Big Car theft under a Creative Commons 3.0
Μηνύματα στο διάστημα | Astronio (#4)
Μηνύματα στο διάστημα | Astronio (#4)
Πριν 2 χρόνια
Η ανθρωπότητα έχει στείλει μηνύματα στο διάστημα προς άγνωστο παραλήπτη. Κάποια από αυτά τα μηνύματα είναι ηλεκτρομαγνητικά και κάποια είναι υλικά. Σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τα σημαντικότερα από αυτά καθώς και τα διαστημόπλοια Pioneer και Voyager που αποτελούν τα πιο μακρινά ανθρώπινα δημιουργήματα. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Τα περιεχόμενα και οι χαιρετισμοί του δίσκου των Voyager: voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/greetings.html -Η επίχρυση πλάκα των διαστημοπλοίων Pioneer: solarsystem.nasa.gov/galleries/pioneer-plaque -Το μήνυμα του Arecibo: www.seti.org/seti-institute/project/details/arecibo-message ---------- Παρουσίαση: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine Μουσική: Jason Shaw - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License, Bach C Major Prelude under a Creative Commons License. Εικόνες με άδεια Creative Commons και χρήση μικρών κινηματογραφικών στοιχείων σύμφωνα με τον νόμο περί Fair Use.
Το παράδοξο του Fermi: Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους; | Astronio (#3)
Το παράδοξο του Fermi: Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους; | Astronio (#3)
Πριν 2 χρόνια
Γιατί δεν έχουμε ανακαλύψει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς; Πού είναι όλοι; Σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τους τύπους πολιτισμών κατά Kardashev και εξερευνούμε τις πιθανές απαντήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, το παράδοξο του Fermi. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_/ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Διαβάστε επίσης: -Η σωστή ιταλική προφορά του ονόματος είναι "Φέρμι" ενώ αυτή που χρησιμοποιείται στο βίντεο ("Φερμί") είναι η Γαλλική. -Ένα εξαιρετικό βιβλίο για το παράδοξο του Fermi είναι το "If the Universe Is Teeming with Aliens ... WHERE IS EVERYBODY?" του Stephen Webb. Στην δεύτερη έκδοσή του περιέχει 75 πιθανές απαντήσεις για το παράδοξο του Fermi και με βοήθησε πολύ στην προετοιμασία του βίντεο. -Περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους πολιτισμών συμπεριλαμβανομένων πολιτισμών πέρα από τον τύπο ΙΙΙ μπορείτε να βρείτε εδώ: futurism.com/the-kardashev-scale-of-civilization-types/ ---------- Παρουσίαση: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Jason Shaw - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License. Εικόνες με άδεια Creative Commons και χρήση σύντομων κινηματογραφικών στοιχείων σύμφωνα με τον νόμο περί Fair Use. ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Υπάρχουν εξωγήινοι; Η εξίσωση του Drake | Astronio (#2)
Υπάρχουν εξωγήινοι; Η εξίσωση του Drake | Astronio (#2)
Πριν 2 χρόνια
Με τα προγράμματα SETI προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε εξωγήινη νοημοσύνη. Πόσο πιθανό είναι όμως να υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί; Στο βίντεο αυτό γνωρίζουμε την εξίσωση του Drake, ένα χρήσιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε εκτιμήσεις για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio82_ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Δείτε επίσης: -Δοκιμάστε τις δικές σας τιμές στην εξίσωση του Drake. Σημειώστε τις υποδιαστολές με τελεία (πχ 0.2): www.as.utexas.edu/cgi-bin/drake.pl -Συνεισφέρετε στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης με την εφαρμογή [email protected]: setiathome.berkeley.edu/sah_participate.php -Η ιστοσελίδα του Breakthrough Listen breakthroughinitiatives.org/Initiative/1 -Μία νέα έρευνα του 2017 έδειξε ότι το wow signal πιθανότατα προήλθε από δύο περαστικούς κομήτες: www.sciencealert.com/the-40-year-old-mystery-of-the-wow-signal-was-just-solved -To 20% των άστρων έχουν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη www.keckobservatory.org/recent/entry/one_in_five_stars_has_earth_sized_planet_in_habitable_zone -Πολλά άστρα ενδέχεται να έχουν παραπάνω από έναν εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες: earthsky.org/space/most-stars-have-planets-in-habitable-zone ------------- Παρουσίαση: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Jason Shaw - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License. Εικόνες με άδεια Creative Commons και χρήση κινηματογραφικών στοιχείων σύμφωνα με τον νόμο περί Fair Use. ------------ Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Ο Δίας και η συγκλονιστική ανακάλυψη του Γαλιλαίου | Astronio (#1)
Ο Δίας και η συγκλονιστική ανακάλυψη του Γαλιλαίου | Astronio (#1)
Πριν 2 χρόνια
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τον πλανήτη Δία, τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Γνωριζόμαστε με τα μεγέθη και τις συνθήκες του πλανήτη αλλά και με τις παρατηρήσεις των δορυφόρων του Δία που έκανε ο Γαλιλαίος οι οποίες άλλαξαν δραματικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Astronio στα social media: Facebook: facebook.com/AstronioGRmind/ Instagram: instagram.com/_astronio_/ Twitter: twitter.com/_Astronio_ Παρουσίαση: Παύλος Καστανάς Software: Space Engine, Universe Sandbox 2 Μουσική: Jason Shaw - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License. *Διόρθωση: Πεπλατυσμένος στους πόλους και διογκωμένος στον ισημερινό.
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
Τωρα με την σημσθα χαχα αερας λενε ε προσπαυθεισρε βα απλβσετε ενα πανι σε μηδενικη βαρυτγτα 1/50!ο ΣΑΓΚΣΝ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΜΥΔΤΗΡΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΒΡΗΚΕ ΠΑΜΩ ΚΣΤΩ Ο ΣΛΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΗΓΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ 10ΜΟΙΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΙΣΗΜΕΡΙΝ ΕΑΝ ΟΝΤΒΣ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΕΙΝΣΙ ΣΥΗΝ ΑΣΟΥΑΝΗ ΜΠΟΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΘΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟ ΣΧΗΜΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΛΕΤΑΙΑ 2 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
Καθαρευουσα πωπω φανταζομαι εκεινη την εποχη ημουν μικρις κ ιειδα λιγο τη προσεληνωση κ μετα βαρεθηκα κλεινω τη τηλεοραδη κ φωναζει ο φσδερ ρε πιτδιρικο ασε να δουμε χαχαΑνεβαινει ανεβαινρι κ τελια δεν μσς ειδριξσν μονο σε γραφικη παρασταση
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
ΤΕΛΙΚΑ ΠΗΓΑΝ Η ΟΧΙ:;;ΧΑ Α ΕΓΩ ΛΡΩ ΝΑΙ ΠΞΓΑΝ ΑΝ Κ ΤΟ ΒΛΡΟΩ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΚΟ ΕΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
ΤΟ ΜΕΓΑΛΛΥΡΤΟ ΚΙΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ ΟΜΩΔ ΤΟ ΕΘΧΣΝ ΣΤΗ ΡΩΔΙΑ
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΝΕΤΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ Ε ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ Κ ΤΩΡΑ ISS!ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΝΑΣΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΘΝ Κ ΨΑΧΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
Ε Η ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΦΙΛΕ ΒΓΗΕΛΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
George Chouchlias
George Chouchlias - Πριν 3 ώρες
Η σστρονομισ ηραν βσσικα η πρωτη επιστηνη του ελληνα απο υον μετωνα μηχανισνος αντικυθηρων εως ερατοσθενη κτλ!το θεμσ αλλα ειναι η τηλεμετσφορα η πυραυλος εγω λεω τηλεμετεφαρα γιστη η επιταχυνση το γνωδτο g βαρυτητα gravity μα τα πρψτα αστεροσκπεια εμεις τα ειχαν λυκκαβητο κνιπα
silentsskatersgeo
silentsskatersgeo - Πριν 5 ώρες
Πώς εξηγείτε οτι ο κάθε πλανήτης είναι διαφορετικος; Αν δεν κάνω λάθος το big bang ήταν ένας τεράστιος πλανήτης. Αν πάρω εγώ ένα καρπούζι και το πετάξω από το μπαλκόνι θα γίνει πολλά κομμάτια διαφορετικού μεγέθους αλλα όλα θα είναι ίδια. Πώς γίνεται η γη να έχει τόσο μεγάλη διαφορά από το γειτονικό φεγγάρι και αυτά τα δύο τόσο τεράστια διαφορά με τον ήλιο και πάει λέγοντας;
g gexas
g gexas - Πριν 11 ώρες
Παύλο υπάρχουν νέα από τα βογιατζερ που έφτασαν απ' ότι διάβασα στην ηλιοπαυση. έχει γίνει γνωστό κάτι μέχρι στιγμής;
leto daskalake
leto daskalake - Πριν 15 ώρες
tha se endiefere i sindesi tis filosofias kai tis epistimes
george gravanis
george gravanis - Πριν 17 ώρες
Ιδανικός πλανήτης για να ξεκινήσεις business με ομπρέλες
phantom technic
phantom technic - Πριν ημέρα
Με Μανο δανεζη θα εχουμε την τιμη?
Michael Kats
Michael Kats - Πριν ημέρα
Η αστρολογία είναι μια μορφή θρησκείας!!!
Dimitris Papastergiou
Dimitris Papastergiou - Πριν ημέρα
Ας σταματήσουμε να σκαβουμε σαν τα ποντίκια για καύσιμα και ας χρησιμοποιήσουμε την ατέλειωτη κοσμική ενέργεια. Τότε ξαναμιλαμε.Ωραια συζήτηση
Κανάλι TV t
Κανάλι TV t - Πριν ημέρα
Δεν είμαστε πλανητικός πολιτισμός... sad...😥
Feco Smart Lamp Multi Functional
Feco Smart Lamp Multi Functional - Πριν ημέρα
Θερμά συγχαρητήρια!
Jim Profis
Jim Profis - Πριν ημέρα
Αστρολογοι : 'οσα λεμε ειναι αληθεια' Astronio : Am gonna end these people's whole career
An geon
An geon - Πριν ημέρα
pote ua kaneiw kainoyrgeio video
ΚΙΟΛΙΑΛΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
ΚΙΟΛΙΑΛΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ - Πριν 2 ημέρες
ΕΓΩ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΗΔΗ ΓΑΛΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ?ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΜΑΣ?
ΚΙΟΛΙΑΛΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
ΚΙΟΛΙΑΛΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ - Πριν 2 ημέρες
ΣΠΑΝΙΑ ΓΡΑΦΩ ΣΧΟΛΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΜΠΡΑΒΟ ....
MICHAIL VOKOS
MICHAIL VOKOS - Πριν 2 ημέρες
πολλά συγχαρητηρια για την τοσο ωραια και ακριβη παρουσιαση του θέματος!
THERAPON THERAPONTOS
THERAPON THERAPONTOS - Πριν 2 ημέρες
Εξαιρετικά τα βίντεος σου, Astronio. Τόσο στη θεματολογία, όσο και στο τρόπο που τα παρουσιάζεις. Όταν και εάν θέλεις βέβαια, αφιέρωσε ένα σου video στην ανάλυση του τρόπου που λειτουργούν τα τηλεσκόποια. Η κύρια απορία μου είναι "Πως μπορεί η αστρονομία να γνωρίζει τόσες πολλές λεπτομέριες για ένα πλανήτη που βρίσκετε τόσα πολλά έτη φωτός μακριά???"
Phoebus Vassalios
Phoebus Vassalios - Πριν 2 ημέρες
Αγαπητε Αστρονιο της τις τελευταιες εβδομαδες εχει πεσει στην αντιληψη μου στο youtube ενα καναλι το οποιο διακινει μια ψευδοεπιστημονικη θεωρια περι ηλεκτρικου συμπαντος και ultradeep βιοσφαιρας αν εχεις χρονο ψαχτο και κανε ενα βιντεο καταρριψης αν εχεις ωρεξη. Συνεχισε να κανεις βιντεο εισαι μια οαση λογικης στον παραλογισμο του yt
Απόστολος Αγγελίδης
Απόστολος Αγγελίδης - Πριν 2 ημέρες
kai eimaste kai den eimaste monoi, to skeytomaste san anthrwpoi me ta simerina dedomena kai me thn texnologia poy exoyme kai me ton eegefalo poy diathetoyme, kanenas den xerei an ayto poy exoyme einai ena tipota h einai to apolito , paradigma.. mporei otnos na yparxoyn katikoi se enan allon planiti asterismo oti agapate, alla na mhn mporoyn na erthoun se epafh mazi mas isws giati einai katoteroi se noimosini, texnologia akoma kai ta ylika kataskeyhs, to oti xeroyme ti ylika yparxoyn sthn gh ante kai se merikoys planites kai ayto oxi 100% den simenei oti einai mono ayta isos na yparxoyn ylika poio gera h oxi axia ekmetaleyshs, edw sthn gh xeroyn-me ta ylika poy xriazonte gia na pas sto diastima maxi me tis prosmixeis gia antoxh, ekei isws na mhn to exoyn, mporei na fwvoynte na erthoun kai as exoyn texnologia yper aneptigmenh... yper anaptixh gia ton anthrwpino eggefalo einai kati poy egklofizete mesa sto myallo mas kai trexei san thn fantasia, mporoi ayta ta onta na einai storgkila h me plokamia h kanis den xerei mporei na mhn exoyn kan oikies na mhn koimoynte h na koimoynte eoroymenoi kanis den xerei, alla den apoklioyme kai to gegonos oti eimaste monoi mas , enas allos sxoliasths eipe mporei na mhn theloyn na erthoyn se epafh mazi mas giati vlepoyn ti eimaste dld onta poy trogomaste metaxi mas kai mas theoroyn apilh gia ekinoys, kai telos o anthrwpinow eggefalos nai einai terastios alla dne exoyme oikona enos alloy eggefaloy an yparxei ayto oy theoroyme epiteygma gia emas kai leme oyaaoyyy ti les twra gia kapoion allon politismo na einai odonotglifides.
THE SAINTS-7-. BOSS
THE SAINTS-7-. BOSS - Πριν 2 ημέρες
Έχω έναν στο υπόγειο μου και προσπαθεί να λύσει την εξίσωση του Chris Brown.περα από την πλάκα συγχαρητήρια για την πάρα πολύ καλή δουλειά φίλε μου.για τους περισσότερους από εμάς που δεν είμαστε ειδικοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που αλλιώς ούτε που θα τα είχαμε ακούσει.και πάλι μπράβο και συνέχισε έτσι.
Lukas Jose
Lukas Jose - Πριν 3 ημέρες
Αυτό που έχω πει εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι: Οποιος πιστεύει στη θρησκεία ή στην αστρολογία είναι απλά αμόρφωτος!!!
Dimitrios Athanasiou
Dimitrios Athanasiou - Πριν 3 ημέρες
Δε ξέρω ποια γενιά θα πρέπει να δουλέψει μέχρι τα 80 της για να πάρει σύνταξη αλλά εγώ θα πρέπει να δουλέψω μέχρι τα 79 στη Γερμανία. Τόσα χρόνια ανεχόμασταν τους ΔΥ και συνδικαλιστές να κατατρώνε την Ελλάδα, μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε και να τιμωρηθούν και κάποιοι;
Thanos Mylonas
Thanos Mylonas - Πριν 3 ημέρες
Ναι επειδή έχουμε λύσει όλα τα προβλήμματα εδώ στη γη πείνα κρίση κλπ κ φτάσατε μετά απο χίλια χρόνια τι θα γίνει ε ρε καμένοι μόνο λόγια
Stratos Easy Rider
Stratos Easy Rider - Πριν 3 ημέρες
Στην εισαγωγή τι θέλει να πει ο ποιητής άραγε ; ''...τον πρώτο πλανήτη που ανακάλυψε ποτέ ο άνθρωπος.'' (το βιβλίο πάντως του καθηγητή Γραμματικάκη είναι εξαιρετικό όπως και ''η αυτοβιογραφία του φωτός''... αξίζει να τα διαβάσει κάποιος . "Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με ένα περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο...'' )
φωτια και τσεκουρι
φωτια και τσεκουρι - Πριν 3 ημέρες
πανω σε αυτο το θεμα πρεπει να κανεις ενα καινουριο βιντεο εν ετοι 2020
Ήριννα Ήριννα
Ήριννα Ήριννα - Πριν 3 ημέρες
Βικυπαίδεια : Ο Ενρίκο Φέρμι ήταν Ιταλός φυσικός, ο οποίος τιμήθηκε το 1938 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ο Φέρμι μελέτησε τα σωμάτια των ατόμων και ανακάλυψε ένα ακόμη σωμάτιο, το οποίο ονομάστηκε φερμιόνιο. Επίσης, διατύπωσε τη θεωρία της ραδιενέργειας β. Το 1942 κατασκεύασε τον πρώτο ατομικό αντιδραστήρα, κλπ. Φέρμι τον λέγανε, όχι Φερμί.
Denis
Denis - Πριν 3 ημέρες
Κάθομαι και κάνω σκέψεις για το μέλλον και οτι κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα πάψει να υπάρχει. Αλλά άν μετά απο δισεκατομμύρια χρόνια ξαναρχίσει η ζωή σε έναν πλάνητη όπου θα πέρασουν αυτά τα μυνήματα τότε οι ανθρώποι εκεί θα κάτσουν να ψάξουν απο πού ήρθαν αυτα τα μυνύματα
yolo.r.gr.
yolo.r.gr. - Πριν 3 ημέρες
Astronio τωρα μολις ειδα αυτο το βιντεο πηρα τα κιαλια μου και κοιταξα νοτια και ειδα ενα μπλε αστρο που φιλοξενεί εναν πλανιτη. Αν αυτον δεν τον είχουν ανακαλειψει θα τον ονομαζα αναργυριο
Dimitrios Athanasiou
Dimitrios Athanasiou - Πριν 4 ημέρες
Pavlos deGrasse Kastanas
Castiel angel of the lord
Castiel angel of the lord - Πριν 4 ημέρες
Πραγματικα υπεροχος ανθρωπος,υπεροχος λογος...Σε κανει να θες να μαθεις οσα μπορεις για το διαστημα...
Castiel angel of the lord
Castiel angel of the lord - Πριν 4 ημέρες
Αν πυροβολήσω στο διάστημα η σφαιρα θα κινειται με 2.735χλμ για παντα?ας μην βαλουμε μεσα αλλα ουρανια σωματα που μπορουν να την τραβήξουν προς το μερος τους! Δεν ειναι εντελος τρελο αυτο? οκ δεν υπαρχει τριβή αλλα απο που προερεται ολη αυτη η ενεργεια?
tim1978vas
tim1978vas - Πριν 4 ημέρες
Τι μεγάλος άνθρωπος
Dimitrios Athanasiou
Dimitrios Athanasiou - Πριν 4 ημέρες
9gag.com/gag/a9RyoL6
Geo Nick
Geo Nick - Πριν 4 ημέρες
Εε φίλε μπόρεις να κανείς ένα βίντεο σχετικά με τον ήλιο: πως δημιουργηθηκε, από τι αποτελείται τι συμβαίνει σε αυτόν, πως θα καταλήξει και πως επιρεαζει τη γη ?plz
NIKH PAPAKONSTANTINOY
NIKH PAPAKONSTANTINOY - Πριν 4 ημέρες
οταν κατι περναει μια μαυρη τρυπα που πηγαίνει;
Diimitris Karagiannis
Diimitris Karagiannis - Πριν 4 ημέρες
Τελειο.
Nikos Varouxis
Nikos Varouxis - Πριν 5 ημέρες
Μπορείτε να φτιάξετε ένα βίντεο που να δείχνει την ιστορία της σελήνης και την τροχια της?
NIKH PAPAKONSTANTINOY
NIKH PAPAKONSTANTINOY - Πριν 5 ημέρες
Αν κάτι περάσει μια μαύρη τρύπα που πηγαινει
Dreamitris
Dreamitris - Πριν 5 ημέρες
ο σκοπος δεν ειναι να χρησιμοποιουμε την γνωση ή κατι αισιοδοξο σαν αντιδοτο σε καποια δυσκολη στιγμη ή καταθλιψη οπως λενε πολλοι εδω, ο σκοπος ειναι να γινουμε ενα με τη γνωση και αυτο ειναι απο μονο του το αντιδοτο στα παντα κι ετσι δεν θα χρειαστει να μας ριχνει πια τιποτα......
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΔΗΣ - Πριν 5 ημέρες
τα λες πολύ ωραια
Stathis kosmo
Stathis kosmo - Πριν 6 ημέρες
Αφού το σύμπαν διαστέλλεται με τρομακτική ταχύτητα, μήπως η επαφή εκτός γαλαξία είναι αδύνατη ?
Miyagki
Miyagki - Πριν 6 ημέρες
Φίλε αστρονιο απάντησε σε μια ερώτηση εσύ που τα γνωρίζεις όλα.. Πως μπορείς να έχεις πίεση χωρίς δοχείο.. Ο Ντάνι Φολκνερ δεν κατάφερε να απάντήσει.. εσύ θα μπορέσεις; εδώ να δούμε πόσα ξέρεις..
Manolis Apergis
Manolis Apergis - Πριν 6 ημέρες
μην ασχολειστε με αυτα ειναι του ΣΑΤΑΝΑ !!!!!!!
Manolis Apergis
Manolis Apergis - Πριν 6 ημέρες
brilliant !!!!!!!!
vip nok
vip nok - Πριν 7 ημέρες
Μάλιστα δεν ήξερα ότι υπάρχουν νόμοι ότι απαγορεύεται να κατοικείς κάποιον πλανήτη αποκλειστικά μόνος σου αν φυσικά πας πρώτος λίγο ανοησία αυτό Βρε πού φτάσαμε ακόμα και στο διάστημα έχουνε έχουνε φτιάξει νόμος να μην τον κατοίκηση ο άνθρωπος ακόμα και στο διάστημα δεν μπορείς να βρεις μία τρύπα να καθίσεις με την ησυχία σου και εκεί στο απαγορεύουν να πω για να γελάσουμε μόνο ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από αυτά από τέτοιους νόμους
Giorgos Mix
Giorgos Mix - Πριν 7 ημέρες
πως γουσταρα να εξαφανιστω 2-3 χρονια στο δυαστιμα
mafiemafaki
mafiemafaki - Πριν 7 ημέρες
Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με αυτα που λεει ο κ. Σιμοπουλος. Σε καποιο σημειο, αναφερει οτι καποτε θα ειμαστε σε θεση να καλλιεργουμε για βρωση στη Σαχαρα. Αναρωτιεμαι λοιπον, τι αλλη ζημια πρεπει να προκαλεσουμε στη Γη, ωσπου να παψουμε να ειμαστε τοσο απληστοι με τις δυνατοτητες της; Καποτε, στην ιστορια του πλανητη, οι συνθηκες υπηρξαν εξαιρετικα ιδανικες (καποιοι σε αυτη την απολυτη αρμονια συνθηκων, στηριζουν την πιστη τους στον θεο, προσωπικα ειμαι αγνωστικιστρια, απλως το αναφερω), τοσο ωστε να δημιουργηθει η ζωη οπως την ξερουμε και περεταιρω να υπαρξουμε εμεις. Οι συνθηκες αυτες ομως, ηταν πρωτιστως περιβαλλοντικες. Αναποφευκτα, με την εξελιξη της τεχνολογιας (την αρνητικη της εξελιξη, κατα τη γνωμη μου), αλλα κυριως με τη μεγιστοποιηση των ανθρωπινων αναγκων (η οποια προεκυψε απο την αυξηση του πληθυσμου μας), αρχισαμε να επεμβαινουμε στο περιβαλλον και να το αλλαζουμε ριζικα: αποξηρανση ελων, λιμνων, εκτεταμμενη υλοτομηση, μολυνση θαλασσων... Σιγα-σιγα εξαλειφουμε ολους εκεινους τους περιβαλλοντικους παραγοντες που κατεστησαν καταρχας την υπαρξη μας δυνατη. Και ρωταω λοιπον: δε θεωρειτε συγκλονιστικα υπερφυαλο, απληστο και τελικα ανοητο να περηφανευομαστε οτι καποτε θα ειμαστε σε θεση να καλλιεργουμε στη Σαχαρα; Η Σαχαρα (η καθε Σαχαρα) υπαρχει εκει πριν απο εμας και προσωπικα μπορω να αντιληφθω οτι υπαρχουμε γτ ολα αυτα τα μερη υπαρχουν, διοτι συντηρουν ορισμενες περιβαλλοντικες ισορροπιες, διοτι κατεστησαν τον κοσμο καταλληλο ακριβως επειδη υπηρξαν ολα αυτα μαζι. Διαφωνειτε; Καταλαβαινω οτι ο τεχνολογικος πολιτισμος επιτασσει τη χρηση υλων και την εκμεταλλευση του περιβαλλοντος, αλλα πραγματικα, ποσο ασεβεις θα καταντησουμε στο ονομα μιας δηθεν εξελιξης; Υ.Γ. Φανταζομαι, ως επιστημονες, οτι αντιλαμβανεστε σε μεγαλυτερο βαθμο τη σοβαροτητα των επιπτωσεων της κλιματικης αλλαγης. Δεν επιθυμω να προσβαλλω κανεναν, ουτε παραγνωριζω τα θετικα της τεχνολογικης εξελιξης -σε αυτα αλλωστε συγκατελεγω και τη δυνατοτητα να κανουμε μεσω διαδικτυου αυτη την κουβεντα. Με απωθει ομως η ανθρωπινη ασεβεια και η ανθρωποκεντρικοτητα. Ελπιζω οτι καταλαβαινετε. Υ.Γ. Ωραια τα σεναρια για τον Αρη, αλλα δε μας αφορουν. Αν η Γη παψει να ειναι κατοικησιμη, ο Ελον ο Μασκ θα σωθει, οχι μικροκακομοιρηδες σαν και του λογου μας. Ας μην ξεχναμε το πλεον τετριμμενο -αλλα ολοσωστο- τσιτατο, there is not Planet B.
get roasted
get roasted - Πριν 7 ημέρες
ENA VIDEO GIA POU NA EKSHGEI TI EINAI TO GNWSTO "VOID"
Mpamphs Spyriadhs
Mpamphs Spyriadhs - Πριν 7 ημέρες
Θερμά συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά!
Γιεστη Κουλε
Γιεστη Κουλε - Πριν 7 ημέρες
Ι ΕΞΟΓΙΝΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
The X -files
The X -files - Πριν 8 ημέρες
5:08 λίγο ακόμα θα θα έκλαιγα
Περικλής Σίμος
Περικλής Σίμος - Πριν 8 ημέρες
Ευτυχώς που υπάρχει το youtube!!!! Το κανάλι αυτό είναι μια όαση.
Venakis Mixalis
Venakis Mixalis - Πριν 8 ημέρες
πολυ ωραια συζήτηση μπραβο φιλε μου
GOLDEN PHOENIX 5.11
GOLDEN PHOENIX 5.11 - Πριν 9 ημέρες
Φέρνουμε την ΕΙΡΗΝΗ στο σύμπαν; εδώ δεν την έχουμε φέρει στον πλανήτη μας θα την πάμε και εκτός αυτού; Το πιο πιθανό αν κάποιος εξωγήινος πολιτισμός λάβει το μήνυμα και μετά παρατηρήσει το πλανήτη από μακριά για λίγο καιρό, είναι να μας βομβαρδίσει και καταστρέψει "ειρηνικά".
GOLDEN PHOENIX 5.11
GOLDEN PHOENIX 5.11 - Πριν 9 ημέρες
Χαίρεται ανακάλυψα πρόσφατα το κανάλι σας και θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια που κάνετε την επιστήμη προσιτή στον απλό άνθρωπο.
Alex G
Alex G - Πριν 9 ημέρες
Ευχαριστούμε Παύλο. Τίποτα άλλο.
apostolos prasinos
apostolos prasinos - Πριν 9 ημέρες
ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ για την γνωση που μας δινεται
nakos nakou
nakos nakou - Πριν 9 ημέρες
Αμα αυτοι πηγανε στη σεληνη εμεις ειμαστε ολοι εξωγηινοι 😂🤣
MrRecopent
MrRecopent - Πριν 9 ημέρες
Έστω ο γαλαξίας μας έχει μέγεθος πιάτου φαγητού και είναι τοποθετημένος μπροστά μας σε ένα τραπέζι. Ο κοντινότερος γαλαξίας της Ανδρομέδας, επίσης διαστάσεως πιάτου, πόσα χιλιόμετρα μακριά είναι;
vip nok
vip nok - Πριν 9 ημέρες
Άξιος !!!
U N F A I T H F U L
U N F A I T H F U L - Πριν 9 ημέρες
Τα όσα είπες με συγκίνησαν τόσο πολύ και πολλά από αυτά με ανατρίχιασαν , όλα όσα λες μου προκαλούν το ίδιο συναίσθημα σε κάθε βίντεο σου , είναι κάτι μαγικό.. . Από πιο μικρός έχω όλες αυτές τις σκέψεις στο κεφάλι μου , όταν βλέπω τα βίντεο σου συγκρίνω τα όσα σκέφτομαι και όλα εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου είναι στα κόκκινα έχοντας στο μυαλό άπειρες όμορφες θεωρίες αυτού του κόσμου που για εμένα είναι κατι παραπάνω από θεωρίες . Μετά κοιτάζω τον κόσμο και τους βλέπω βιαστικους και με βάζει σε άλλες σκέψεις για το τι φταίει που ο περισσότερος κόσμος δεν αναλογίζεται πως τώρα είναι η στιγμή του και δίνει βάση σε λάθος πράγματα , γιατί αγνοούν όλον αυτόν τον πλούτο και δεν σκέφτονται .. , δεν μπορώ καν να περιγράψω από εδώ σε ένα μήνυμα τα όσα σκέφτομαι ούτε στο 5%.. Μετά κάθε είδος θρησκείας όπως τις διδάσκουν μου φαίνεται πολύ λίγη η μικρή μπροστά σε όλο αυτό που υπάρχει που είμαστε και εμείς κομμάτι του. Μια χαρη μόνο σε παρακαλώ , προσπάθησε να βγάζεις πιο συχνά βίντεο... ξέρω ίσως δεν έχεις χρόνο μπορεί να συνέβη το οτιδήποτε αλλά τα βίντεο σου μας κανουν καλο , για όποιον υγιή άνθρωπο σκέφτεται σε βάθος είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει στο GRmind. Έχω δει όλα τα βίντεο σου και μπορώ να πω αλήθεια ευχαριστώ για ο,τι έχεις προσφέρει , είναι πολύ σημαντικό .
DimitriS SofianoS
DimitriS SofianoS - Πριν 10 ημέρες
88 Ομουαμουανοί κάναν dislike! Σαs πήραμε πρέφα ρεεεεεεεεε!
Nikos Tlps
Nikos Tlps - Πριν 10 ημέρες
Έχω ερώτηση!! Ας πουμε πως έγινε το μπικ μπανκγ! Το σύμπαν μας άρχισε να μεγαλώνει!! Κάποια στιγμή σε πολλά πολλά ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΆ χρόνια αφού σβήσουν όλοι οι αστέρες ή ήλιοι, οι μαύρες τρύπες.. Γενικά όλα.... Το σύμπαν μας θα γίνει ένα μαύρο τίποτα χωρίς ζωή? Ή λίγο πριν τελειώσουν τα πάντα θα ξανά γίνει το μπικ μπανκγ... Το ξέρω πως δεν το ξέρουμε αυτό αλλά θέλω την δικιά σου γνώμη!!!
Reni Emilova
Reni Emilova - Πριν 10 ημέρες
Poli oreo bravo
Ευλογητος Μετανοειτε
Ευλογητος Μετανοειτε - Πριν 10 ημέρες
Δεν πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι....οι Αμερικανοί πάτησαν.
Afroditi M.
Afroditi M. - Πριν 10 ημέρες
Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε κατά μέσο όρο τα 120 χρονια στις επόμενες δεκαετίες. Πολύ εξωπραγματικο. Το θέμα ειναι να παραταθεί η νεότητα όχι η ζωή.
Afroditi M.
Afroditi M. - Πριν 10 ημέρες
Ανυπομονώ για την επόμενη αποστολή που θα ζήσουμε. Πολύ κλάμα θα πέσει.
Babis Bougiouklis
Babis Bougiouklis - Πριν 10 ημέρες
Κάντε βίντεο για την αποστολή στον Άρη.
FeeL Shadow
FeeL Shadow - Πριν 11 ημέρες
Συγχαρητήρια για την αξιολογη προσπαθεια .Εξηγειτε με σαφήνεια -σε κάθε Video που έχω παρακολουθήσει -δύσκολους όρους ,κατανοητούς για τον ενδιαφερόμενο .Με πολλές ευχαριστίες για τη γνώση που μας προσφέρετε σας ενθαρυνω να συνεχίσετε .
Emely Show
Emely Show - Πριν 11 ημέρες
Pos kataferame kai kseroume ti exei sta 250.000.000.000 xronia fotos 🤔🤔
leonardos tantoulos
leonardos tantoulos - Πριν 11 ημέρες
Σύμφωνα με θεωρίες οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα είδος μποζονίου που διαθέτει αόρατα σωματίδια και μπορεί να δημιουργήσει μια σκοτεινή ύλη.οι γνωστές δυνάμεις του σύμπαντος είναι η βαρύτητα και ο ηλεκτρομαγνητισμός.μπορει η Ανδρομέδα να έχει ένα πεδίο που να κινεί τα άστρα γρήγορα.
leonardos tantoulos
leonardos tantoulos - Πριν 11 ημέρες
Ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες και κάποιοι είναι σαν την γη.πως γίνεται να μην υπάρχει ζωή σε αυτούς Τους πλανήτες;οι εξωγήινοι είναι μια σκέψη η φαντασία του ανθρώπου μπορεί να μην υπάρχουν ζωές έξω.γιατι οι εξωγήινοι να έχουν ικανότητες σαν τον άνθρωπο;μπορεί να είναι απλώς οργανισμοί.ο broxima b δηλαδή ο δυδιμος πλανήτης της γης έχει το ίδιο μέγεθος με την γη.η απόσταση από το άστρο είναι ιδανική που υπάρχει νερό.μπορει εκεί να υπάρχουν εξωγήινοι οργανισμοί.
panos filx
panos filx - Πριν 11 ημέρες
Astronio βγάλε βίντεο για τα τηλεσκόπια το τι μπορεί να δει μέσα από αυτά πχ σε ένα τηλεσκόπιο 50mm και σε ένα 150mm.
Giannis Alexakis
Giannis Alexakis - Πριν 12 ημέρες
Σε ποιόν ανήκει το Διάστημα;;; Μα σε αυτόν που το..έφτιαξε.. Θέλει κουβέντα;;
XHRIS BALENTINOS
XHRIS BALENTINOS - Πριν 12 ημέρες
Πέσει για νιμπιρου
Panostrollgaming
Panostrollgaming - Πριν 12 ημέρες
Astronio Να Ρωτησω Κατι? Αφου Ειναι Τοσο μακρια η Νησω απο τον Πωσειδονα πως και δεν Παγιδευτηκε απο αλλο Βαρυτικο Πεδιο αλλου Πλανήτη αφού η Απόσταση είναι Μεγάλη?
MANOS KUTRULLIS
MANOS KUTRULLIS - Πριν 12 ημέρες
Ένα μηρμήγκι ποτέ δεν θα καταλάβει τον κόσμο των ανθρώπων....κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και με τους εξωγήινους. Στην θέση των μηρμηγκιών οι άνθρωποι και στην θέση των ανθρώπων οι εξωγήινοι. Νομίζω οτι είναι ανώφελο να ψάχνουμε ΕΜΕΙΣ για εξωγήινους. Όταν θελήσουν θα φανερωθούν. Αστρόνιο ... ίσως κάποιοι μας μελετούν τώρα με τον δικό τους μεγενθυντικό φακό κι εμείς απλά συνεχίζουμε να κουβαλάμε σπόρους στις φωλιές μας σαν τα μηρμηγκάκια.. Νομίζω η καταλληλότερη απασχόληση είναι να αναπτύξουμε τον ΝΟΥ μας με την παρατήρηση και διαμέσου του νού, την ΨΥΧΗ και ίσως τότε να τους ανακαλύψουμε.
Fotis fotid
Fotis fotid - Πριν 12 ημέρες
Eine psemata ola. Den pigane pote stin selini... Ola ginane gia enan logo, Psemata eine ola
Psyvator Darkpsy
Psyvator Darkpsy - Πριν 12 ημέρες
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ! ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...
George Kaddas
George Kaddas - Πριν 12 ημέρες
Ο σύγχρονος Ιδομενέας μας είπε ότι στο δικό μας Σύμπαν εκτός από την Γη, δεν υπάρχουν έμβια όντα πουθενά αλλού. Ο τρόπος λειτουργίας του δικού μας Σύμπαντος, έχει την ίδια αρχή λειτουργίας με την αεικίνητη Μηχανή του. Στη Μηχανή, αρκεί η τάση ενός ελατηρίου (έλξη ή άποση) μεταξύ δύο βραχιόνων της. Στο Σύμπαν, αντίστοιχη δύναμη εφαρμόζεται μεταξύ δύο βραχιόνων του απ'το πήγαινέλα των ψυχών των έμβιων όντων. Δεδομένου τούτου, δεν υπάρχουν έμβια όντα πουθενά αλλού στο δικό μας Σύμπαν, γιατί δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Υ.Γ Το ότι η αρχή λειτουργίας του Σύμπαντος δεν στηρίζεται στο αεικίνητο, δεν έχει καμία, μα ΚΑΜΙΑ σημασία. Μην μπερδεύεστε.
XHRIS BALENTINOS
XHRIS BALENTINOS - Πριν 12 ημέρες
Κάνε για νιμπιρου ολαωραια
john harbingeroid
john harbingeroid - Πριν 12 ημέρες
Οι υποθεσεις στο τελος του βιντεο ειναι μια μετριοτητα και δεν αντανακλουν καν στις σωστες ερωτησεις.Ειναι λιγο χαζες για το υποτιθεται επιπεδο του καναλιου.Λιγο σανο.Λες και ακους τον παπα της ενοριας που φοβαται μην σκανδαλιστει το ποιμνιο. Οι σωστες ερωτησεις ειναι οι εξης. Τι σημαινει το να μην ειναι απλα κοτρονα η κομητης η κατι που δεν εχει σταλει η δεν εχει κατι περιεργο για εμας. Θα σημαινε μερικα πραγματα πιθανα που ισως συμβαινουν 1)Οτι ειδαμε κατι συνηθισμενο και οτι το ηλιακο συστημα παρακολουθειται απο κατι ανα καιρους. Η περνανε διαφορα για καποιο λογο απο εδω.Κανουν βουτια κοντα στον ηλιο και φευγουν.Απλα δεν το γνωριζαμε η το εχουμε ξεχασει. Αυτο στατιστικα θα ηταν το πιο πιθανο. Οτι αν με τη μια το ειδαμε οταν κοιταξαμε,μαλλον γινεται καιρο.Ισως χιλιετιες η πολυ παραπανω. Ποιος ξερει? Το δευτερο σεναριο το οποιο θα ηταν ιδιαιτερα ανησυχητικο και δεν ειναι τοσο απιθανο γιατι εχει εξηγηση ,θα ηταν να μην ειναι κατι που γινεται αρκετα συχνα εδω,αλλα κατι να μας ακουσε απο εκπομπες που μαθαμε να κανουμε ,και απλα να εστειλε κατι για μια πρωτη αναγνωριστικη.Αυτο θα ηταν μεχρι ανησυχητικο στα χειροτερα μετα σεναρια. (Η θα ειχε πολυ πλακα το μπαχαλο που θα γινει χαχαχαχ).Μια τριτη πιθανοτητα πολυ πιο μικρη θα ηταν να ειναι κατι που ξεμεινε και ναι μεν εχει φτιαχτει,αλλα ηρθε εδω κατα τυχη.Μπορει να μην εχει σχεση πια καν με οτι το εχει φτιαξει. Να εχει ξεχαστει.Υπαρχουν ισως και αλλα σεναρια. Μπορει βεβαια και να ειναι απλα κοτρονα. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα κανεις τις σωστες ερωτησεις και θα παιξει 'εκλαικευμενο' σανο
Greg Val
Greg Val - Πριν 12 ημέρες
Ωραια κουβεντα...αλλα ηταν λες και ομαδα γ τοπικο να θελει να παρει το Τσαμπιονς Λιγκ και μετα να θελει να φτιαξει και σερι και να το παιρνει συνεχεια!βεβαια καλο ειναι που θελει γιατι βαζει στοχους αλλα εχει χρονια μπροστα της αν δεν πνιγει κυριως απο τα χρεη!(αυτοκαταστραφουμε δηλαδη)
giannis ploumi
giannis ploumi - Πριν 13 ημέρες
Μπράβο για την πρωτοβουλία του καναλιού. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των επιστημών στην διαμόρφωση μιας νέας καλύτερης κοινωνίας. Ωστόσο η ευθύνη των επιστημονων είναι μεγάλη επειδή κατέχετε ένα τεράστιο όπλο στα χέρια σας που ακόμα μαθαίνετε να το χρησιμοποιείτε και ανατρέπει πολιτισμούς. Γι αυτό στην προσπάθεια εκλαικευσης για να καταλάβουμε ολοι ας μην χάνεται η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι τίποτα στο σύμπαν δεν είναι μετρήσιμο με τον τρόπο που ξέρουμε. Λέμε η ηλικία του σύμπαντος είναι 13,7 δισ χρόνια. Τι χρόνια;; απ αυτά που γυρίζει η ασήμαντη γη γύρω από ένα ασήμαντο άστρο; στο σύμπαν εξ όσων γνωρίζω και μελετάω δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος είναι μια κοινωνική σύμβαση σύμφωνα με την οποία ζούμε. Επίσης η θεωρία της μεγάλης έκρηξης εξ όσων πάλι γνωρίζω έχει καταρριφθεί. Πλέον μιλούν για λευκές οπές και γεγονότα πολύ πριν την μεγάλη έκρηξη και που λέγεται ότι αποδεικνύεται μαθηματικά κάτι που δεν έχω ακόμα διερευνήσει. Λέμε για διαστολή του σύμπαντος και νόμο του χαμπλ με τον παράγοντα ταχύτητα. Ποια ταχύτητα; αυτήν της ευκλειδιας γεωμετρίας και λογικής των 3 διαστάσεων;; αφού το σύμπαν λειτουργεί με την γεωμετρία ριμαν και έχει τουλάχιστον 4 διαστάσεις. Κατά την γνώμη μου μόνο με την βοήθεια της κβαντικής μελέτης μπορούμε να κατανοήσουμε κάποια ελάχιστα πράγματα στην αστροφυσικη πλέον σήμερα.
Stratos Easy Rider
Stratos Easy Rider - Πριν 13 ημέρες
... Μήπως το ερώτημα είναι : Πήγαμε τελικά στην Σελήνη ; Αν όντως έχει πόλεις όπως έλεγε ο William Herschel ;
ART BY EVANGELOS
ART BY EVANGELOS - Πριν 13 ημέρες
GREAT CHANNEL!!
alex ann
alex ann - Πριν 13 ημέρες
Πως τους πετσόκοψες έτσι ?
Andreas Kyriakides
Andreas Kyriakides - Πριν 13 ημέρες
Κύριε Παύλο , θα ήθελα να σας συγχαρώ για το κανάλι σας Astronio για τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μας δίνετε μέσω της δικής σας μάθησης. Από την στιγμή που σας βρήκα στο GRmind σας παρακολουθώ και αξίζει το χρόνο που έδωσα για τις πληροφορίες που μου δώσατε. Επίσης από τη στιγμή που τελείωσα με τα βίντεο σας στο κανάλι σας και περίμενα να βάλετε και άλλα βίντεο είχα την ανάγκη να ψάξω για το διάστημα και οργανισμούς που παρακολουθούν την γη μας αλλά και την ζωή στο διάστημα. Θα ήθελα αν μπορείτε να μιλήσετε σε ένα σας βίντεο για το κανάλι Gaia το οποίο έχει πολλούς τομείς αν και ένα βίντεο τους πριν 2 χρόνια ήταν μια ανακάλυψή στο Περού μίας μούμια που δεν έμοιαζε ανθρώπινη. Θα με ευχαριστούσε αν μπορούσατε να το ψάξετε και να μας μιλήσετε για αυτό σε μελλοντικά σας βίντεο. Με σεβασμό. Gaia link: grmind.info/binteo/sL6Edp-1xoijiIs.html
tom leon
tom leon - Πριν 13 ημέρες
σε παρακλαώ κάνε ένα βίντεο γιαυτό το θέμα γιατί άρχισα να ανησυχώ... europost.gr/sok-plisiazei-ti-gi-epikindyna-terastios-asteroeidis-i-apokalypsi-gia-tin-eleysi-toy-apsinthoy-kai-i-anisychia-tis-epistimonikis-koinotitas-gia-pyriniko-cheimona-vinteo-6/
makis makisg13
makis makisg13 - Πριν 13 ημέρες
Συγχαρητήρια !!Μπράβο σου!!!
Giwrgos Bangy
Giwrgos Bangy - Πριν 13 ημέρες
Κάνε ένα βίντεο για τις αποστολές στον Άρη και γενικά τι ξέρουμε γι'αυτό τον πλανήτη
XxgeorgeXD Gaming
XxgeorgeXD Gaming - Πριν 13 ημέρες
Astronio μπορεί να είναι ένας δορυφόρος παλιρροϊκά κλειδωμένος στον πλανήτη του όπως ένας πλανήτης στο άστρο του;
george papadakos
george papadakos - Πριν 14 ημέρες
Σε μια εποχη που η ενημερωση και η ψυχαγωγια μεσω των μ.μ.ε ειναι οχι απλα υποβαθμισμενη αλλα ΣΑΠΙΑ ερχεται ενας νεος ανθρωπος οπως ο astronio με ηθος μορφωση καταρτιση επιστημονικη και ευρυτερη παιδεια και ο κ.σιμοπουλος με το μεγαλο εργο και τη δικη του προσφορα και μεσα σε μια ωρα μας θυμησαν ποσο ποιοτικη μπορει να γινει μια εκπομπη και συναμα ενημερωτικη για θεματα ανησυχιες και ζητηματα που αφορουν το μελλον και την εξελιξη της ανθρωποτητας.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ καποιοι οπως λενε και τα κατωθι σχολια απο εκπομπες τετοιου περιεχομενου και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ την ΠΑΙΔΕΙΑ και την ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ μεσω των Μ.μ.ε που κατακλιζονται απο πανελ απο κουτσομπολια και ασκοπα προγραμματα.μπραβο στους δυο συνομιλητες του βιντεο.
Γιώργος Γεωργιαδης
Γιώργος Γεωργιαδης - Πριν 14 ημέρες
Ακόμα πιστεύεις ότι πήγαμε στην Σελήνη γλυκό αγόρι; Τόσα χρόνια μια έρευνα δεν έχεις κάνει και πιστεύεις παραμύθια; Ε λοιπόν όχι, όλα ήταν ένα θέατρο, επίσης δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, ΛΥΠΆΜΑΙ